Tämä konsti parantaa jopa unta ja itsetuntoa

Oliko iltapäiväkahvin korvapuustissa liikaa kanelia ja pälättikö bussissa joku liian kovaa kännykkään?

29.1. 18:30

Aamulehti

”Veronmaksuhalu tähän yhteiskuntaan on nolla pilkku jotakin.”

Näin luki tekstiviestissä. Viestin lähettäjä saa osan tuloistaan verorahoista. Hän on opiskellut korkeakoulussa ja hankkinut hyvän varallisuuden. Hänen kotiinsa tulee sähkö ja puhdas vesi. Hän ajelee päällystettyjä ja valaistuja katuja. Hänen lapsensa ovat saaneet maksutonta kouluopetusta ja kouluruokaa. Sairastuessaan hän saa hoitoa. Hänen ei tarvitse pelätä kotiinsa osuvan ohjuksia tai kranaatteja.

Vai ei ole syitä maksaa veroja?

Uutenavuotena monet haukkuivat sosiaalisessa mediassa, miten hirveä viime vuosi oli. Etupäässä he tietenkin tarkoittivat Venäjän Ukrainassa aloittamaa kauheaa sotaa, mutta heiltä jäi huomaamatta suuri kiitollisuudenaihe: Suomessa on yhä rauha. Toisinkin voisi olla.

Elämä ei aina ole helppoa. Moni kohtaa murheita. On ok kertoa niistä ja surra niitä.

Toista maata on tympeä tyytymättömyys ja jatkuva, puusilmäinen pikkuasioista valittaminen.

Näetkö sen, että lumihuurteiset puut olivat aamulla kauniita ja lapsi lähti reippaasti kouluun ja työkaveri sanoi lounaalla kivasti ja terveyskeskuksesta sai apua vaiko sen, että pahus, kun kissa herätti viime yönä ja iltapäiväkahvilla korvapuustissa oli liikaa kanelia ja bussissa joku pälätti ärsyttävästi kännykkään ja lumi kasteli kengät eikä verotoimistossa vastattu puheluun heti.

vilkaisin, mitä terveyskirjasto Duodecim sanoo kiitollisuudesta. Mitä löysinkään. Kiitollisuuden seurauksena optimismi ja myönteiset tunteet voivat lisääntyä ja unen laatu parantua. Kiitollisuus suuntaa huomion pois epäonnistumisista ja pettymyksistä ja parantaa itsetuntoa ja omanarvontuntoa. Kiitollisuus suojaa, kun tapahtuu stressaavia ja ikäviä asioita. Jopa ihmissuhteet paranevat ja pahantahtoinen vertailu muihin vähenee, samoin viha, katkeruus ja ahneus, kertoo Duodecim.

Löydän itseni monta kertaa mielentilasta, jota sävyttävät tarpeeton tyytymättömyys, stressi, murehtiminen tai kyltymätön halu saada enemmän. Toisinaan taas iloitsen pienimmästäkin. Ei ole vaikea arvata, kummassa mielentilassa voin paremmin.

Kiitollisuutta voi harjoitella. Listasin äskettäin ilonaiheitani: perhe, työ, sukulaiset, ystävät, terveys, koti, erään tärkeän haaveen toteutuminen, lapseni elämään liittyvät tapahtumat, luonto, lumi, liikunta, koira, äänikirjat, kynttilänvalo, puuhailu ja sisustaminen, kirppislöytö, talven maisemat ja tunnelmat, joululahjat, hyvä tv-sarja, sukuviikonloppu, vapaapäivä kaupungilla, erään stressinaiheen lievittyminen sekä elämänilo, joka sisimmässäni pulppuaa.

Hyvä on sekin, että kaikki muuttuu. Niin muuttuvat, lientyvät, katoavat tai unohtuvat vaikeatkin asiat.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut