Kriisit vaikuttavat asumisen trendeihin – Korona-aikana kiitin kotimme neliöitä, joita kiroan nyt pari vuotta myöhemmin

Korona-aikana moni suomalainen halusi itselleen omakotitalon isolla pihalla ja muhkeilla asuinneliöillä. Nyt rakentajat toivovat kodeiltaan kuitenkin jotain aivan muuta, ja vallitsevalla maailmantilanteella on tähän merkittävä vaikutus, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Satu Peltola.

1.1. 5:30

Aamulehti

Se, mitä asumiselta ja uuden talon rakentamiselta toivottiin vielä pari vuotta sitten, alkaa olla menneen talven lumia.

Koronapandemian myötä moni suomalainen halusi asumiselta tilaa ja omaa rauhaa. Pihalta toivottiin kokoa ja talolta lisäneliöitä etätöiden mahdollistamiseksi.

Kauppa kävi niin uusien kuin vanhojen omakotitalojen kohdalla jonoksi asti, ja erityisesti isot talot vaihtoivat omistajaa nopeasti. Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan vuonna 2020 asuinpientalokiinteistöjen kauppojen määrä kasvoi Pirkanmaalla 5,6 prosenttia. Vuonna 2021 kasvua vuoden takaiseen verrattuna oli 14,3 prosenttia.

Omakotitalot kiinnostavat edelleen, mutta esimerkiksi asuinneliöiden suhteen trendi saattaa on kääntymässä. Useat talotoimittajat kertovat rakennettavien asuinneliöiden kutistumisesta ja pienien, jopa minikokoisten omakotitalojen suosion kasvusta.

Taustalla vaikuttavat rakentamisen kustannusten ja korkojen nousu, mutta myös se, että kodista on tullut yhä useammalle paikka, jossa säilytetään tavaroita ja käydään nukkumassa.

Viesti talotoimittajilta kuuluu, ettei omakotitaloihin rakenneta tiloja enää entiseen tapaan varmuuden vuoksi. Aikaa ja rahaa halutaan nyt käyttää jatkuvan kotoilun sijaan harrastuksiin ja matkustamiseen.

Viesti ei yllätä. Korona-aikana omakotitalossa asuminen tuntui lottovoitolta. Kun käytännössä mihinkään ei voinut mennä, oman talon piha-alue ja sisätilojen neliöt takasivat sen, että aika kului etätöiden jälkeen joutuisasti hyggeillen.

Aikansa kutakin. Rajoitusten päätyttyä ja viimeistään energiakriisin myötä suhtautumiseni kotiimme ja siellä vietettävään aikaan ovat muuttuneet. Kun kotinurkkia nuohosi pari vuotta, kotona olemista pyrkii nyt lähinnä välttelemään. Etätöitäkin tulee tehtyä ainoastaan silloin, kun se on ajankäytön näkökulmasta järkevää.

Kun kasvavia lapsiakin näkyy kotona aikaisempaa harvemmin, jopa neljännes talomme neliöistä tuntuu turhalta. Isoissa neliöissä asuminen käy kukkarolle. Ylläpito ja asunnon kohtuullisen siisteystason ylläpitäminen vievät myös aikaa, jota mielellään käyttäisi muuhunkin.

Pienemmistä asuinneliöistä haaveilua voin kuitenkin jatkaa vielä ainakin tovin, sillä vielä hetki sitten niin haluttu asumismuotomme kiinnostanee tällä hetkellä aikaisempaa harvempaa.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut