2022 oli kauhea vuosi – huolia riittää taatusti jatkossakin, mutta toivon ylläpitäminen ei maksa mitään

Kaikki järjestyy myös vuonna 2023. Toivoa ei kannata menettää.

30.12.2022 19:30

Uusi vuosi tuo uudet pelot. Tulevaan vuoteen tunnutaan astelevan varovaisin ja jopa alistunein mielin, eikä se ole sinänsä ihme. Vuosi 2022 on ollut monessa mielessä karsea. Usko uuden vuoden mukanaan tuomiin ihmeellisiin asioihin ei ole tainnut olla aikoihin yhtä alhaalla. Myllerryksiä on mahdottomasti, ja maailma vaikuttaa yhä hullummalta ja sairaammalta paikalta.

Nuoret ovat erityisen huolissaan. Monet lukiolaiset ovat avautuneet murheistaan pohdiskelevissa kirjoitelmissaan. Tekstien perusteella ahdistusta nuorille tuottavat ainakin opiskelun kuormittavuus, huoli jatko-opintopaikan saamisesta, ihmissuhteet tai niiden puute sekä tietysti makrotasolla energiakriisi, Euroopassa riehuva sota ja ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat uhat.

Aikuisella ei ole tarjota valmiita ratkaisuja, mutta jo pelkkä kuunteleminen ja myötäeläminen voivat helpottaa toisen oloa. Myös elämänkokemus voi toimia voimavarana: usein ikääntyessään ihminen havahtuu selviytyneensä vaikka mistä.

Itsekin olen käynyt elämässäni läpi muutamat niin pahat kriisit ja tragediat, etten olisi osannut moisia nuorempana kuvitellakaan. Silti olen tässä varsin toimintakykyisenä ja aika onnellisena. “Kyllä kaikki järjestyy / Jos ei hyvin, niin jotenkin”, huomioi tamperelaisartisti Janne Laurila Kaikki järjestyy -biisissään. Voisiko sen osuvammin ja lohdullisemmin sanoa?

Ankeista ja kapeista tulevaisuuden näkymistä on helppo syyttää mediaa. Negatiivis–dramaattisten uutisten vyöry vääristää väkisinkin todellisuudentajuamme ja lisää ahdinkoa.

Tarvitsemmekin lisää hyviä uutisia. Toinen iltapäivälehdistä listasi tapaninpäivän katsauksessaan positiivisia uutisia maailmalta: vuonna 2022 syöpähoidoissa tapahtui merkittävää edistystä, naisten oikeuksia vietiin eteenpäin muun muassa Kolumbiassa ja Espanjassa ja tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin Yhdysvalloissa. Myös sukupuuttoon kuolleeksi luultuja eläinlajeja löydettiin. Niin, ja päästiinhän täälläkin eroon vielä alkuvuodesta 2022 voimassa olleista koronarajoituksista. Hyviäkin asioita siis tapahtuu koko ajan.

Vielä lisäpuhtia poplyriikasta. Egotrippi-yhtye laulaa Nämä ajat eivät ole meitä varten -kappaleessaan: “Toivoasi et saa menettää / Vaikka mitään muuta jäljelle ei jää.” Elämässä pärjääminen ei todellakaan ole vain asenteesta kiinni, mutta harvoin positiivisuudesta ja toivon ylläpitämisestä haittaakaan on.

Näen työarjessani jatkuvasti, kuinka taitavia, rohkeita ja empaattisia nuoria tässä maassa kasvaa. Se vahvistaa kummasti omaakin tulevaisuudenuskoa. Haluankin ennustaa, että vuodesta 2023 tulee nykyistä huomattavasti parempi. Kovin vaikeaa sen ei pitäisi olla!

Tomi Nordlund

Kirjoittaja on lukion opettaja ja levy-yhtiön perustaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut