Ruoste voitti autovanhuksen ja autojen Airbnb sai miettimään, voiko ilman autoa elää

Laskin vanhan nelivetoni kulut yhteen ja totesin, että viisi yhteistä vuottamme maksoivat ainakin 300 euroa kuukaudessa, kirjoittaa Sari Passaro kolumnissaan.

23.12.2022 19:30

Vanha automme järjesti jouluyllätyksen, eikä enää käynnistynyt. Annoimme periksi ruosteelle ja auto lähti paalattavaksi.

Nousevat elämisen kustannukset saivat pohtimaan, että voisiko elää ilman autoa. Poikani on koko aikuisen ikänsä kulkenut julkisilla ja autoa tarvitessaan lainannut tai vuokrannut sen. Hänelle se on ilmastoteko.

Vaan hänen elämänsä tapahtuu keskustassa. Autoileva osa perheestämme taas harrastaa ja kyläilee maakunnassa. Sinne ei ratikka yllä.

Autoton elämä voisi kuitenkin onnistua, sillä on tullut uusia mahdollisuuksia vuokrata auto. Ihastuin uuteen GoMore-palveluun, joka on kuin autojen Airbnb, jossa ihmiset vuokraavat omia autojaan.

Sieltä löysin sen hetken halvimman vuokra-auton.

Otin kolmeksi päiväksi Nissan Micran, jonka vuokra oli 28 euroa vuorokaudessa. Lisävakuutuksen, ensikertalaisalennuksen ynnä muun kera hinta oli alle 140 euroa. Auto oli keskustassa, näppärästi bussireitin varrella.

Minäkin olen joskus ollut nuori, joten vanhan dieselmaasturin vaihtaminen etuvetoiseen pompannappiin ei ollut vaikeaa. Micra itse asiassa suti kivasti uudella lumella.

Ja onhan Tampereella tarjontaa. Esimerkiksi suomalaiset yhtiöt 24Rent ja Omago, joiden yhteiskäyttöautoja löytyy valistuneiden taloyhtiöiden pihasta ja joita saavat vuokrata muutkin satunnaiset kulkijat.

Perinteisiltä autoyhtiöiltä löytyi myös hyviä tarjouksia, ja kohta kaikki tämä vertaaminen alkoikin tuntua työläältä. Kaiken lisäksi hinnat saattoivat muuttua kuin lentoyhtiöiden tarjoukset sillä välin kun kävit vessassa. Ehkä se oma auto…

Verratessa pitää huomioida, paljonko kilometrejä sisältyy hintaan. Micralla sai kolmessa päivässä ajaa 675 kilometriä. Vakuutuksien omavastuissa ja lisävakuutuksen hinnoissa oli eroja ja sesonkina hinta luonnollisesti muuttui.

Vuosien varrella olen todennut, että lopussa sekä vanha että uusi auto ovat olleet yhtä kalliita. Uudessa maksaa ostaminen ja vanhassa korjaaminen.

Laskin vanhan nelivetoni kulut yhteen ja totesin, että viisi yhteistä vuottamme maksoivat ainakin 300 euroa kuukaudessa ja olin sentään päässyt veroista vähällä, koska auto oli muutettu pakettiautoksi. Lähi-Tapiolan sivuilta löytyy pari vuotta vanha kysely, jossa autonomistajat arvioivat autoilunsa kuluiksi 300 – 500 euroa kuukaudessa.

Noilla rahoilla ostaa Nyssen 56 euron kuukausikortin ja vuokraa auton ainakin viikoksi.

Toisaalta voisin koettaa saada autoni maksamaan kulunsa ja liittyä GoMoreen. Nuori mies, jolta Micran vuokrasin, oli ostanut auton vuokrausta varten. Parin kuukauden kokemuksella tulot kattoivat menot.

Mitä meidän perheemme päätti?

Valitsimme helppouden ja ostimme auton. Mutta olen varma, että yhteisten autojen aika tulee vielä.

Sari Passaro

Kirjoittaja asuu Italiassa ja ajoittain Suomessa

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut