Kumman kaa olisit, Petteri Orpo?

Kun vuosi vaihtuu, niin vaalipöhinä alkaa ja sitä kautta villi spekulointi hallituksen kokoonpanosta.

29.12.2022 19:30 | Päivitetty 30.12.2022 6:51

Vuosi vaihtuu ja pian alkavat eduskuntavaaleihin tähtäävien ehdokkaiden kampanjoinnit ja tutut vaaliväittelyt. Samalla seurataan tarkkana uusia kannatusmittauksia. Kestääkö kokoomuksen pitkä etumatka huhtivaaleihin asti, entä ponnistaako keskusta takaisin yli kymmenen prosentin kannatusjanalle?

Hallitus antoi viimeiset lakiesityksensä eduskunnalla marraskuussa. Jouluviikolla päätettiin uudesta sähkötuesta. Vielä pitäisi saada yksimielisyys vuoden alussa aloittavien sote-alueiden lisärahoitukseen, mutta kovin suuria avauksia tuskin enää nähdään.

Siksi gallupien seuraaminen on sitäkin jännittävämpää, sillä onnistumiset ja mokat ovat jo niin sanotusti paketissa.

Joulun alla keskusta sai kahdesta eri mittauksesta onnettoman tuloksen. Niissä kannatus oli valahtanut alle kymmenen prosentin. Tätä riman alitusta puoluejohdossa on pelätty pitkään.

Mutta ei auta itku markkinoilla. Uusiin vaaleihin on lähdettävä. On selvää, että gallupit ovat kirveliä, kun muistetaan, että viime hallituskaudella keskusta oli pääministeripuolue. Parhaimmillaan kannatus kävi lähellä 27 prosenttia entisen puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk.) aikana.

Keskustan vanha isäntä, yli 50 vuotta puolueessa vaikuttanut entinen kansanedustaja ja ministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) on oikeassa, kun hän sanoo, ettei alamäki ole syntynyt hetkessä.

Tosin viime aikojen riitely hallituksessa esimerkiksi luonnonsuojelulaista ei auttanut keskustaa, vaikkakin se piti metsäomistuksen puolta menemällä opposition tekemän esityksen taakse.

Perussuomalaiset ovat alkaneet kiriä kakkosena olevaa sdp:tä. Helsingin Sanomien viime gallupissa vain kokoomuksen, sdp:n ja perussuomalaisten kannatus oli korkeammalla kuin vuoden 2019 vaaleissa.

Kääriäinen pohtiikin twiitissään, kumman kaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muodostaa hallituksen, perussuomalaisten vaiko sdp:n kanssa?

Se on hyvä kysymys, johon lopullinen vaalitulos ja hallitusneuvottelut antavat vastauksen.

Nykyisen hallituksen kausi on ollut kuin vuoristorataa. Ilmapiiri hallituksessa on viiltävän kylmä. Keskusta ei ole kokenut oloaan kotoisaksi vihervasemmistolaisessa hallituksessa pitkään aikaan. Se tosin tiedettiin jo kauden alussa.

Oli sitten ensi hallituksen kokoonpano millainen tahansa, niin auvoista menoa ei ole luvassa. Valtion velkaantumistahdille on tehtävä jotakin ja nopeasti. Samalla on pidettävä huoli, että lopultakin aloittavat hyvinvointialueet pääsevät vauhtiin ja Suomen Nato-jäsenyys saadaan hoideltua.

Toreilla luvataan pian kaksi kaunista ja kymmenen hyvää. Kaikkiin vaalilupauksiin ei kannata luottaa, sillä hallitusohjelma on kompromissi. Kukaan ei saa kaikkea haluamaansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut