Buenos Airesissa on kaikkien aikojen juhlat – Tämän takia Argentiina ansaitsee jalkapallon maailmanmestaruuden

Talous ja demokratia on ollut maassa viime vuodet suurissa vaikeuksissa, kirjoittaa puolet kuluneesta vuodesta Argentiinassa opiskelijavaihdossa viettänyt toimittaja Aleksandra Kunnas.

20.12.2022 18:25

Aamulehti

Argentiina on jalkapalloilun maailmanmestari 2022. Miksi maa ansaitsee maailman suurimman urheilujuhlan tuoman piristysruiskeen?

Ensimmäinen syy on ilmeinen. Argentiinan maajoukkue pelasi paremmin miesten jalkapalloilun MM-kisojen loppuottelussa. Selityksiä ei kaivata.

Lue lisää: Näin mestaruushuuma täytti Buenos Airesin kadut: Kannattajat kiipeilivät pylväisiin, maamerkkiin ilmestyivät Messin kasvot

Sitten syvään päätyyn. Reuters kertoo, että Argentiinan ennustetaan ylittävän pian yli 100 prosentin vuotuisen inflaation rajan. Valtio on kärvistellyt korkean inflaation ja valtavan valtionvelan kanssa vuosikausia ja tilanne alkaa muuttua todella tukalaksi. Hinnat nousevat ja peson arvo laskee. Kansan ostovoima heikkenee ja yli 47 miljoonasta argentiinalaisesta yli kolmannes elää köyhyysrajan alapuolella.

Syyt voitonjuhlan ansaitsemiseen eivät rajoitu talouspolitiikkaan. Maan entinen presidentti ja nykyinen varapresidentti Christina Fernández de Kirchner tuomittiin kuun alussa kuudeksi vuodeksi vankilaan aiempien korruptiotapausten vuoksi. Hän pitää tuomiota poliittisten vastustajien valheina, ja aikoo todennäköisesti valittaa oikeuden päätöksestä. Kirchnerillä on senaatin johtajana koskemattomuus, minkä vuoksi matka vankilaan on pitkä.

Kirchner myös yritettiin murhata ampumalla, kun hän astui ulos autosta Buenos Airesissa. Ase ei kuitenkaan lauennut.

Hymy hyytyisi vähemmästäkin. Illuusio vain kansansa parasta haluavista valtionjohtajista murtuu, kun varapresidentti tuomitaan virkarikoksista vankilaan. Tilannetta eivät auta Kirchnerin lausunnot siitä, että tuomion on antanut ”laillinen mafia”.

Seuraava perustelu menee huumorin puolelle. Vietin tänä vuonna Argentiinassa puoli vuotta opiskelijavaihdossa. Kaikkialla huomaa, että on jo korkea aika, että maa saa uusia kansallissankareita. Diego Maradonan kuvat vilisevät kaikkialla seinämaalauksista kortteliapteekin näyteikkunoihin. Maradonaan suhtaudutaan edelleen jumalana, koska Don Diego toi maalle vuoden 1986 jalkapallon maailmanmestaruuden. Sekopäisen fanikulttuurin maalle tekee hyvää saada lisää kansallissankareita, jotka ovat yhä elossa.

Viimeisenä kehiin astuu ylpeys. Ranskan Kylian Mbappé sanoi keväällä haastattelussa, että jalkapallo on Euroopassa kehittyneempää kuin Etelä-Amerikassa. Kun Argentiinan pelaajat saapuvat 20. joulukuuta MM-voiton kunniaksi julistettuna vapaapäivänä Buenos Airesiin juhlimaan, koko Argentiinan kansa ja loput vähän vajaa 400 miljoonaa eteläamerikkalaista nauravat heidän kanssaan.

Ja siihen on hyvä syy. He ovat maailman parhaita jalkapallossa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut