Sanna Marinin uusin kommentti herättää saman vanhan kysymyksen – Mitä ihmettä pääministeri oikein ajattelee?

25.11. 13:51 | Päivitetty 25.11. 16:57

Aamulehti

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) tuorein talouskommentti nousi uutiseksi ja puheenaiheeksi perjantaina. Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n järjestämässä puheenjohtajatentissä kysyttiin, kuinka paljon kokopäiväistä työtä tekevän ihmisen tulisi vähintään ansaita Suomessa.

Lue lisää: Sanna Marin: Kokopäivätyössä pitäisi tienata vähintään 3 000 euroa kuussa

Marinin mukaan täyttä työaikaa tekevän tulisi ansaita bruttona vähintään 3 000 euroa kuukaudessa. Marinin mukaan luku on pikemminkin alakanttiin kuin liian suuri. Marin perusteli summaa korkealla inflaatiolla ja kustannusten nousulla ja pohti luvun olevan pienimmän palkan ja keskipalkkauksen välissä. Marin tosin totesi ensin, että kysymykseen on "aivan mahdoton vastata”.

Marin on kohauttanut talousajattelullaan ennenkin. Vuonna 2019 sdp:n 120-vuotisjuhlan paneelikeskustelussa Marin nosti keskusteluun neljän päivän työviikon tai kuuden tunnin työpäivän.

Lue lisää: Tamperelaisministeri Sanna Marinilta hurja ehdotus: Neljän päivän työviikko ja kuuden tunnin työpäivä – ”Onko kahdeksan tuntia se lopullinen totuus?”

Marinin kommentti 3 000 euron palkasta herättää useita kysymyksiä. Se tarkoittaisi, että iso joukko julkisen sektorin työntekijöitä saisi merkittävän palkankorotuksen. Onko se mahdollista, kun julkinen sektori on rajusti alijäämäinen jo nyt ja Suomen valtionvelka on vain kasvanut?

Mitä seuraisi yksityisellä sektorilla, jossa myös iso joukko saisi tuntuvan palkankorotuksen? Olisiko edessä kilpailukyvyn romahdus, kannattamattomuutta, konkursseja ja näiden seurauksena työttömyyden kasvu?

Mitä tapahtuisi jo nyt hurjana laukkaavalle inflaatiolle? Karkaisiko se lopullisesti käsistä, jos palkkoja korotettaisiin kymmeniä prosentteja kerralla ilman, että työn tuottavuus nousee?

Mielenkiintoista on, että hallitusviisikon kaksi muuta johtohahmoa antoivat huomattavasti maltillisemmat vastaukset kuin Marin. Entinen köyhyystutkija, melko vasemmistolaisena ajattelultaan pidetty vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vastasi 1500 euroa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vastasi ”yli 2000 euroa”. Ohisalon visiossa 1500 euron ohessa olisi esimerkiksi 600 euron perustulo.

Sanna Marin on selvästi ajattelultaan hyvin vasemmistolainen demari.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut