Valmentajat, älkää sorkkiko luistelijoiden ja voimistelijoiden tukkaa – Se ei ole sen vaarattomampaa kuin painoon puuttuminen

Esteettisissä taitolajeissa myös ulkonäöllä on väliä, mutta niin ei tarvitse olla joka päivä, kirjoittaa Marika Lehto kolumnissaan.

26.11.2022 19:30

Haastattelin vähän aikaa sitten erästä nuorta taitoluistelijatyttöä. Jutun aihe ei koskenut ulkonäköä, mutta siihen puhe kuitenkin lipsahti. Alaikäinen tyttö alkoi kertoa, kuinka häntä ärsytti lapsena, että valmentaja ”nillitti” harjoituksissa hänen tukastaan ja tuli työntelemään sojottaviin haituviin pinnejä.

Kymmenen vuotta myöhemmin ärsytys jatkuu. ”Valmentajat voivat sanoa, jos vauvahiukset heiluvat. Mutta jos ei itseä häiritse, niin mikä sen valmentajan ongelma siinä on”, tyttö kyselee.

Hän oli vasta saanut harjoituksissa palautetta epäsiististä ponnaristaan.

”Eikä se ollut epäsiisti! Olin väsännyt sitä aamulla tunnin”, tyttö kuohahti vielä minullekin.

Parin viime viikon voimisteluun liittyvän uutisoinnin valossa tällainen voi kuulostaa pikkuasialta. Jos yhä löytyy valmentajia, joiden kerrotaan painostavan urheilijoita epäasiallisin menetelmin laihduttamaan ja urheilijat sen seurauksena sairastuvat, niin onko sillä nyt niin väliä, jos treeneissä taputellaan pikkutyttöjen tukkaa?

Kyllä, silläkin on valtava merkitys.

Kovimmalle huipulle vaativimpien valmentajien oppiin yltää ja pääsee kaikista Suomen urheilijoista vain harva. On iso asia, miten esteettisten taitolajien tuhansia nuoria harrastajia kohdataan tavallisena arkipäivänä.

2020-luvulla kaikille julkista keskustelua seuraaville pitäisi olla selvää, ettei toisen ulkonäön kommentointi ylipäänsä ole ok. Vaikka viesti esimerkiksi toisen laihtumisesta olisi tarkoitettu positiiviseksi, emme voi koskaan tietää, onko kyseisellä ihmisellä syömishäiriö tai muu mielentila, jonka pimeitä kierteitä muiden ihmisten arvottavat sanat pahentavat.

Muun ulkonäön kommentointi ja kontrollointi ei ole painokeskustelua vaarattomampaa. Myös tukkaan ja meikkiin puuttuminen, varsinkin lapsilla ja nuorilla, lisää ihmisen painetta katsoa ja kritisoida itseään. Se voi johtaa sairastuneeseen mieleen, joka ajattelee ihmisarvon ja onnen olevan yhtä kuin toisten asettamien ulkonäköpaineiden täyttäminen.

Taitoluistelu ja voimistelu ovat ihania harrastuksia. Olen harrastanut molempia itsekin, enkä ole myöhemmin saanut mistään muusta lajista samaa nautintoa kuin niistä. Siinä ei ole mitään pahaa, että näissä lajeissa ulkonäköön panostetaan kilpailuissa ja näytöksissä, ja ulkonäkö otetaan arvostelussa huomioon. Pienikin lapsi saa nauttia erityisen päivän kauniista asusta ja silotellusta kampauksesta.

Mutta tavallisena tiistaina, kun teinityttö yrittää taas uutta kolmoistulppia, annetaan hänen tukkansa olla. Nutturasta irtoavat kiehkurat tai heiluva poninhäntä kertovat siitä, että esteettiseen taitolajiinkin mahtuu omana itsenään.

Marika Lehto

Kirjoittaja on toimittaja, kirjailija ja yrittäjä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut