Ajatus kaverijoulusta karahti ystäväni lyhyeen toteamukseen: ”Äiti ei antaisi anteeksi”

Kenen kanssa joulua pitää viettää? Tätä kysyy kolumnissaan Aamulehden toimittaja Pauliina Karjalainen.

12.12.2022 19:30

Aamulehti

”Äiti ei antaisi anteeksi”, ystäväni naurahtaa. Sitten hän vaikenee. Naurun alla sanoissa on totisempi viesti. ”Mutta oikeasti kuulostaa kyllä kivalta.”

Tästä keskustelusta on jo pari vuotta. Silloinkin oli joulukuu, ja siksi keskustelukin oli lipunut siihen, mitä kukakin tekee jouluna. Joku heitti ilmoille ajatuksen joulunvietosta samaan tyyliin, miten tv-sarja Frendeissä vietetään aina kiitospäivää: yhdessä kavereiden kanssa.

Voisimmeko mekin? Ideoita alkoi pulputa. Voisimme yhdistää kaikkien suosikki­jouluperinteet ja heittää romukoppaan ne, joita kaikki inhoavat. Saisimme rakentaa juhlasta täysin itsemme näköisen, makuisen ja rytmisen.

Mutta sitten ystäväni naurahti. Niin, äiti voisi loukkaantua, jos jouluksi ei tultaisi kotiin. Onhan joulu perhejuhla.

Miten joulua pitäisi viettää? Ja ennen kaikkea kenen kanssa?

Tätä miettii taas varmasti moni. Tästä kertoo jo sekin, että nopea googlaus tuo aiheesta silmieni eteen kymmeniä keskustelupalstaketjuja, blogikirjoituksia, mielipidetekstejä ja neuvovia juttuja.

Kenen luo jouluksi? Mitä tehdä yksin jouluna? Ahdistaako joulu lapsuudenkodissa? Jos sinulla ei olisi lapsia, viettäisitkö joulua? Esimerkiksi näillä kysymyksillä tätä joulupulmaa lähdetään ratkomaan.

Joulu on yhdessäolon juhla. Tai näin ainakin usein hoetaan. Yhdessä oleminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, monestakaan syystä. Voi olla päihteitä, riitoja ja sukupolvelta toiselle siirtyneitä ongelmia. Kireitä ihmissuhteita ja erilaisia toiveita.

Toisella on iso suku, kaikilla ei. Joku on vastaeronnut, toinen onnellinen sinkku. Jonkun lapset ovat joulun sen toisen vanhempansa luona, toisella ei ole lapsia ollenkaan. Monella ei ole ketään.

Mitä perhejuhla, yhdessäolon juhla siis tarkoittaa? Tätä olen miettinyt nyt paljon.

Lapsuuteni joulut olivat sellaisia kuin varmasti monella muullakin. Joulu vietettiin yhdessä vanhempieni, siskoni ja isovanhempieni kanssa. Enää isovanhempia ei ole. Monena jouluna joko minä tai siskoni tai meistä kumpikin on töissä. Silloin ei oikein edes ehdi olla yhdessä.

Joulu on täynnä tunteita ja odotuksia. Entä jos nämä menevät pahasti ristiin? Jään miettimään, kenen ehdoilla joulua pitäisi silloin viettää. Minkä verran perinteitä saa venyttää?

Googlaukseni perusteella tätä miettii moni muukin. Koska saa jättää aaton lapsuudenkodissa väliin ja viettää joulua kotona kaksin puolison kanssa? Kenen isovanhemmista luokse pitää lasten kanssa mennä? Ja saako joulun viettää sillä kaveriporukalla?

Emme koskaan ystävieni kanssa toteuttaneet ideoitamme. Mutta pitäisikö?

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut