Mökkihöperyys vie kaupoille vielä lähiviikkoina – Moni kohde jää silti näkemättä

Vielä ennen pysyvän lumen tuloa nähty piha ja haisteltu sisäilma kertovat paikasta paljon, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Jaana Leena Kerola.

20.11. 19:30

Aamulehti

Mökkihöperyys voi iskeä yllättäen. Olemme poteneet sitä puolisoni kanssa parin vuoden ajan. Kaltaistemme vuoksi verkkopalveluiden yhteenvedot suosituista hakukohteista voivat jopa vääristyä.

Edelliskesänä kerrottiin, että Sastamalan Kiikoisista tehtiin Oikotie-palvelussa kolmanneksi eniten loma-asuntohakuja. Tilasto sai meidät katselemaan vihellellen ympärillemme.

Vääristämme hakuja niin Sastamalassa kuin vähän kauempanakin. Emme ihmettelisi, jos Porin Reposaari nostaisi nyt sijoitustaan.

En ole koskaan omistanut kesämökkiä tai ollut osa mökin omistavaa perhettä. Maatöissä oli riittävästi puuhastelua lapsuudessa. Heinäntekourakka päättyi uimareissuun, joka tehtiin traktorilla. Sen lavalle nostettu vanha autonpenkki pehmusti mukavasti matkantekoa kuoppaisella maantiellä. Mökille ei olisi ehditty.

Vasta aikuisena ymmärsin, että varpaiden heiluttelu mökkirannan vedessä on varsin mukavaa. Mökin omistaminen on tuntunut silti kalliilta ja turhalta asuessani kävelymatkan päässä järvestä.

Sittemmin jonkinlainen hirsinostalgia on saanut ajattelemaan kesämökkiä.

Viime viikot kertovat, että mökkihulluuden lääkitseminen ei ole helppoa. Jos kohteella on jämpti hinta siksi, että myyjä haluaa maksaa samansuuruisen velkansa, on kaupanteko turhauttavaa, ellei sitten turhaa.

Sydämeen sattuu myös tilanne, jossa pieni talovanhus on saanut jälkikäteen villilännen ilmeen ikkunaluukuilla ja muulla. Ilmeen palauttaminen veisi rahaa.

Viimeisin kiinnostava kohde vaikuttaa helmeltä. Innostusta jarruttaa välittäjän taktiikka kertoa kahdesta muusta ostajasta, jotta tekisimme nopean ratkaisun.

Tilanteeseen ei auta muu kuin panna jäitä hattuun, kuten teimme neljännesvuosisata sitten etsiessämme yhteistä kotia. Meille tarkoitettu kohde tulee vastaan sitten, kun tulee. Niin tuli talokin, tyydyttävässä kunnossa oleva ja halpa.

Haaveilu on odotellessa ihanaa, eikä juuri rasita luontoa. Jo kuvia kohteista katsellessa pää kehittää tarinoita.

Jos kohdalle sattuu oikein innostava mökki, saatamme hankkiutua paikalle. Kotimme piha oli aikanaan lumen peittämä. Lumen sulettua ei löytynyt järveä, vaan löytyi uskomaton työmaa. Vielä ennen pysyvän lumen tuloa nähty piha ja haisteltu sisäilma kertovat mökistäkin paljon.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut