Tuhlaamme korkeasti koulutettua työvoimaa pikaruokaloiden kassalle

Kansainvälisten opiskelijoiden motivaatiosta ja hallituksen tavoitteista huolimatta muualta Suomeen muuttaneita opiskelijoita ei palkata tänne. Osaaminen valuu heidän mukanaan muualle.

2.11. 19:42

Aamulehti

Suomalaisiin korkeakouluihin saapuu vuosittain kasvava määrä kansainvälisiä opiskelijoita. Moni suorittaa tutkinnon, mutta ei työllisty Suomeen.

Vuonna 2020 Suomen korkeakouluissa opiskeli lähes 21 000:ta kansainvälistä opiskelijaa. Se ei ole enää pieni ryhmä, sillä heidän osuutensa kaikista opiskelijoista oli noin seitsemän prosenttia.

Heillä on tutkimusten mukaan halua työllistyä ja jäädä Suomeen asumaan, jos vain työpaikka löytyy. Kuitenkin vuonna 2019 kansainvälisistä korkeakouluopiskelijoista vain noin puolet oli työllistynyt Suomeen. Kaikista ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista lähes 90 prosenttia työllistyi vuoden 2020 tietojen perusteella. Valmistuneiden työllistymistä on tässä mitattu vuosi valmistumisen jälkeen.

Aamulehti haastatteli maisterin tutkinnon Suomessa suorittanutta Wolt-lähettiä syyskuussa. Hän kertoi muuttaneensa Suomeen kotimaastaan Nepalista ja opiskelleensa lääketieteellistä tekniikkaa.

Työpaikkaa alalta ei kuitenkaan ole löytynyt puutteellisen suomen kielen takia. Nyt hän työskentelee täysipäiväisesti pikaruokalassa sekä lähettinä kahdelle kuljetuspalveluyritykselle ja hakee aktiivisesti töitä omalta alaltaan.

Kun monella alalla vallitsee alati paheneva työvoimapula, kansainvälisten osaajien päästäminen pikaruokaloiden kassalle tai pahimmassa tapauksessa muihin maihin tuntuu osaamisen tuhlaukselta. Sama havainto on tehty hallituksessa, jonka tavoitteena on kolminkertaistaa uusien kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrä vuoteen 2030 mennessä ja parantaa heidän työllistymistään niin, että jatkossa 75 prosenttia työllistyy Suomeen.

Kun kansainvälinen opiskelija muuttaa Suomeen kouluttautumaan ja haluaa jäädä, mutta häntä ei palkata, Suomi häviää. Osaaminen ja työvoima jäävät käyttämättä tai valuvat muualle.

Ongelma on tunnistettu myös Tampereella: kaupungista muuttaa pois paljon kansainvälisiä opiskelijoita. Kaupunki valmisteleekin nyt uutta Welcoming City -ohjelmaa, jolla pyritään vahvistamaan kaupungin pitovoimaa eli saamaan esimerkiksi kansainväliset opiskelijat jäämään kaupunkiin. Suomen houkuttelevuutta yritetään lisätä myös keväällä läpimenneellä lakimuutoksella opiskelijoiden oleskelulupiin. Näille toimille on todellinen tarve.

Kirjoittaja on Aamulehden tuottaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut