Aloin säästää sähköä keinolla, joka tuntuu kurjalta ja harmittaa lapsia – mutta voi olla erittäin tehokas

Sähkön hinnan nousu pakottaa etsimään säästökohteita omasta arjesta, kirjoittaa Aamulehden liven ja kuvan päällikkö Tuukka Välimäki.

25.10. 19:30

Kirje löytyi postilaatikostamme syyskuussa. Tampereen sähkölaitos ilmoitti, että sähkösopimuksemme kallistuu. Kun tähän asti olimme maksaneet sähköstä alle 10 senttiä kilowattitunnilta, energian hinta olisi lokakuun puolivälistä eteenpäin yli kolminkertainen eli 33 senttiä/kWh.

Asumme sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Kun sähkölasku oli jo viime talven pahimpina pakkaskuukausina lähes 500 euroa kuussa, tulevana talvena se voi olla 1 000 euroa tai enemmän.

Se panee miettimään. Miten voisimme säästää energiaa?

Talon lämpötilaa ei voi paljon pudottaa. Jo nyt sisällä kuljetaan fleecetakit päällä ja villasukat jalassa. Sauna lämpiää vain noin kerran kuussa. Sähkölaitteita käytetään maltillisesti, eivätkä ne kuluta kovin paljon sähköä.

Olen kuitenkin keksinyt yhden säästökohteen: suihku.

Suomalainen suihkuvalmistaja Oras lähetti alkusyksystä hätkähdyttävän tiedotteen. Yhtiön mukaan minuutti suihkussa kuluttaa enemmän energiaa kuin koko päivän valaistus ja kotielektroniikan käyttö kolmihenkisessä taloudessa. Siis yksi minuutti. Suihkufirma kertoo, että lämpimän veden osuus kotitalouksien energiankulutuksesta on iso, jopa puolet, ja sitä menee eniten suihkussa.

Myös valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva kiinnittää huomiota suihkutteluun. Yksi osa juuri alkanutta ”Astetta alemmas” -energiansäästökampanjaa on suihkun käytön hillitseminen. Motiva neuvoo lyhentämään suihkuaikaa ja välttämään turhaa veden juoksutusta. Hiuksia ei myöskään tarvitse pestä joka päivä.

Olen kyllä huomannut sähkönkulutusmittarista, että pitkän suihkun jälkeen kulutus pomppaa. Kun on lorotettu kymmeniä litroja lämmintä vettä, boilerin sähkövastukset alkavat hehkua ja virtaa kuluu.

Saunaa lämmittäessä talo sentään lämpenee hiukan samalla, mutta suihkuveden lämmitykseen käytetty energia valuu suoraan viemäristä alas.

Perheessämme on kolme urheilevaa lasta, joten suihkussa käydään paljon.

Nyt olen alkanut ottaa roolia perheen suihkupoliisina. Kun poika menee treenien jälkeen suihkuun ja kuulen veden lotisseen jo yli viisi minuuttia, karjahdan: ”Riittää!” Tämä tympii varmasti lapsia, mutta on alkanut tuottaa tuloksia.

Kuusivuotiaasta pojastamme on tullut perheen mallioppilas. Hän käy suihkussa yhdessä hujauksessa ja katkaisee veden saippuoinnin ja hiustenpesun ajaksi. Hän näyttää esimerkkiä meille kaikille.

Tunnen itsekin tuskan. Mikä onkaan mukavampaa kuin höyryävän kuuma suihku kylmänä aamuna tai pitkän päivän päätteeksi? Se on arjen luksusta, kuin oma pieni kylpyläloma tai meditaatiohetki. Tuntuu karulta katkaista se parin minuutin jälkeen.

Mutta ei mahda mitään. Nykyisillä energian hinnoilla mukavuudesta on pakko tinkiä.

Kirjoittaja on Aamulehden liven ja kuvan päällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut