Suomen unohdetuimmat vaalit ovat ovella – viimeksi valituista vain joka kolmas oli nuorempi kuin 50-vuotias

Aion kantaa korteni kekoon siinä, ettei nuorten tarvitse vain erota kirkosta, koska se ei enää tunnu omalta, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Elina Venttola.

23.10. 20:02

Aamulehti

Suomen kirkko kielsi työvuorojen järjestelemisen sukupuolen perusteella vasta 2000-luvulla. Kirkon tasa-arvokyselyn mukaan seurakunnissa saatetaan silti yhä 2020-luvullakin toivoa paikalle ”miespappia”.

Myös seurakunnan johdossa työskentelee yhä herra, vaikka herran sukupuoli voi olla mikä tahansa. Lehtimiehistä on aikaa sitten tullut toimittajia, mutta kirkossa tahdotaan silti pitää kiinni herroista, vaikka virka olisi avoin myös muille.

Vuosi toisensa jälkeen minulle tulee yllätyksenä se, miten jäykkä instituutio kirkko on yhä ja tulee olemaan vastakin – ellei seurakuntien äänestyskäyttäytymiseen tule muutosta.

Suomen unohdetuimmat vaalit eli seurakuntavaalit alkavat ennakkoäänestyksellä 8.–12. marraskuuta. Varsinainen äänestyspäivä on 20. marraskuuta. Nyt valittavat kirkkovaltuuston jäsenet ovat päättämässä tulevia kirkolliskokouksen jäseniä, eli heitä, jotka käytännössä linjaavat seurakuntien ja kirkon tulevaisuudesta – kansantajuisemmin esimerkiksi siitä, vihitäänkö samansukupuolisia pareja koskaan kirkossa.

Edellisissä vaaleissa Tampereen hiippakunnan äänestysprosentti oli 14,9. Tampereella äänestysprosentti oli vieläkin matalampi: 9,2.

Millaisia ehdokkaita esimerkiksi Tampereen seurakunnissa äänestettiin yhteiseen kirkkovaltuustoon? 66,7 prosenttia naisia ja 33,3 prosenttia miehiä. Läpi pääsi kaksi alle 30-vuotiasta, ja lähes 66 prosenttia oli yli 50-vuotiaita. Yhteiseen kirkkovaltuustoon valittiin 51 edustajaa.

Tampereen seurakunnissa äänioikeutettujen määrä oli 123 415, mutta äänensä antoi vain 11 379. Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, alle 10 000 ihmistä äänestää Tampereen seurakunnissa tänä syksynä. Äänestäjien määrä vastannee synnyinkuntani Oriveden asukaslukua, vaikka ollaan Tampereella.

Eräs seurakunnassa työskentelevä tuttuni muistutti, että seurakuntavaalit ovat kenties Suomen helpoimmat vaalit vaikuttaa siihen, keitä lopulta valitaan, koska äänestysprosentti on niin matala. Hän myös huomautti, että äänestämiseni vaikuttaa myös hänen ja hänen kollegojensa työhön tulevaisuudessa. Kirkkovaltuusto päättää monista työntekijävalinnoista ja seurakunnan toiminnan painotuksista.

Samoissa vaaleissa päätetään seurakuntaneuvostojen kokoonpano. Seurakuntaneuvosto toimii lähempänä arkea ja päättää seurakunnan tärkeistä asioista. Tampereella sinne valittujen keski-ikä oli viime vaaleissa 52 vuotta.

Ehdokaslistat eivät ole uuvuttavan pitkiä: kuulun Tampereen Tuomiokirkkoseurakuntaan, jossa kirkkovaltuustoon hakee 45 ehdokasta ja seurakuntaneuvostoon 48.

Aion kantaa korteni kekoon siinä, ettei nuorten tarvitse vain erota kirkosta, koska se ei enää tunnu omalta. Samasta syystä kannustan jokaista yli 16-vuotiasta seurakunnan jäsentä äänestämään.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut