Pop-artistin musiikkivideosta nousi kohu, koska siinä esiintyi sana lihava – näin siinä kävi

Maailma muokkaa taidetta, mutta myös taide muokkaa maailmaa. Sillä, mitä taiteen nimissä tehdään ja sanotaan, on merkitystä, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Saara Nyystilä.

31.10. 19:30

Aamulehti

Taylor Swift, yksi maailman kuuluisimmista pop-artisteista, julkaisi 21. lokakuuta 10:nnen albuminsa. Samana päivänä julkaistusta musiikkivideosta nousi hyvin nopeasti kohu sosiaalisessa mediassa. Syynä oli se, että musiikkivideossa esiintyi sana lihava.

Musiikkivideossa Swift astelee puntarille, joka näyttääkin lukujen sijaan sanaa lihava. Artisti on puhunut avoimesti syömishäiriöstään, ja osa tulkitsee puntarikohtauksen kuvastavan Swiftin kamppailua oman kehonkuvansa kanssa.

Kehopositiivisuusaktivistien mielestä artisti syyllistyy läskifobiaan. Sana lihava on neutraali kuvaus kehosta, mutta musiikkivideossa sanaa käytettiin aktivistien mielestä negatiivisella tavalla. ”Lihavien ihmisten ei pitäisi taas joutua kuuntelemaan sitä, kuinka kaikkien pahin painajainen on näyttää samalta kuin me”, kirjoitti eräs yhdysvaltalainen kehopositiivisuusaktivisti muun muassa Twitterissä.

Toisaalta vastapuoli taas kysyy, eikö omaa syömishäiriötään voi kuvailla ilman, että jotkut kokevat sen loukkaavaksi. Eikö taiteessa saa vapaasti kertoa omista subjektiivisista tuntemuksistaan?

Niin, missä menee raja? Täytyykö aina ottaa huomioon ihmisten monimuotoisuus? Se on hyvä kysymys ja aiheesta on käyty etenkin viime vuosina kiivasta keskustelua.

Historiaan katsoessa on helppo huomata, että kun maailma muuttuu, taide muuttuu sen mukana. Vanhoissa taidemaalauksissa harvoin esiintyy naishahmoja, mutta silloin kun esiintyy, he ovat pääsääntöisesti hädässä olevia tyttöjä, kotivaimoja ja ennen kaikkea alastomia. Tämän päivän taiteessa naiset ovat onneksi aktiivisia toimijoita, eivätkä vain objekteja.

Maailma muokkaa taidetta, mutta myös taide muokkaa maailmaa. Sillä, mitä taiteen nimissä tehdään ja sanotaan, on merkitystä.

Mielestäni ei ole kohtuutonta haastaa taiteilijoita ilmaisemaan itseään niin, että samalla otetaan huomioon monimuotoisuus. Samanlaiset vaatimukset kohdistuvat nykyään muuallekin yhteiskuntaan aina yksilöistä yrityksiin. En keksi syytä, miksi samat säännöt eivät pätisi taiteeseen.

Taidetta pitää voida kritisoida, mutta samalla täytyy muistaa, että taiteen vapaus on kirjattu perustuslakiin. Kritiikkiä pitää pystyä antamaan ilman, että vaatii esimerkiksi musiikkivideon poistamista tai artistin cancelointia.

Taylor Swiftin musiikkivideosta lopulta poistettiin kohtaus, jossa puntarissa näkyi sana lihava.

Tuskaisat keskustelut taiteesta, sananvapaudesta ja monimuotoisuudesta varmasti jatkuvat vastaisuudessakin, mutta ne keskustelut on tärkeä käydä. Näihin keskusteluihin toivon ymmärrystä kaikkia osapuolia kohtaan.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut