Joulu hiipii joka vuosi yhä aikaisemmin arkeemme – Haluaisin vielä nauttia syksystä täysin siemauksin

Huomasin selaavani uutta joululehteä; enpä ole päässyt edes kunnolla sisälle syksyyn.

20.9. 19:30

Aamulehti

Se on täällä taas, halusit tai et, nimittäin jouluhässäkkä.

Piti katsoa kahteen kertaan, näenkö oikein. Kyllä, tutun ruokamarketin lehtihyllyssä komeilee joululehti, jota aloin selata. Paksu opas tarjoilee kaikki mahdolliset vinkit onnistuneeseen joulunviettoon. Eiköhän aloiteta valmistelut, vaikka jouluun on aikaa reilut kolme kuukautta.

Eikä joulun aloitus jää vain lehtihyllyyn. Kassojen viereltä on raivattu tilaa sesonkituotteille eli joulusuklaille. Kun syöttää tietokoneelle hakusanaksi joulu 2022, niin sieltä pamahtaa sivusto makeistehtaan joulu-uutuuksista. Niitä riittää.

Olen kirjoittanut aiemminkin, miten joulu näyttää hiipivän joka vuosi yhä aikaisemmin arkeemme. En tiedä, onko kyse vain mutu-tuntumasta, mutta enpä ole ennen ostellut joululehtiä tai -makeisia syyskuussa. Kun olin lapsi, niin maaseudulla kiersi talosta taloon joululehden myyjä, mutta yleensä marraskuussa. Hyvin ehdittiin lukea.

Joulusuklaita oli vähän tarjolla. Muistan 1960- ja 70-luvuilta vain pari erilaista rasiaa. Ja minkälaisia rasioita ne olivatkaan. Huolella pahvista tehtyjä laatikoita, joita somistivat silkkinauhat. Niissä säilytettiin myöhemmin joulukortit.

Kaupalle vuoden tärkeimmän juhlasesongin yhä varhaisempi aloitus on tietysti mannaa. Vaikka joulukuu on tärkein myyntikuukausi kaupalle, niin moni ajoittaa ostoksiaan syksyyn.

Kaupan liiton mukaan joulukuussa myynti kasvaa vuoden kuukausikeskiarvoon verrattuna noin viidenneksen. Tälle joululle liitto ei vielä ole tehnyt arvioita, mutta ennusteiden tekoon liittyy varmasti monia epävarmuuksia.

Arki on kallistunut kovaa tahtia. Ruoan hinta on noussut, ja monille uusi sähkölasku aiheuttaa sen, että joulubudjetti jää vaatimattomaksi.

Tosin hallitukselta tuli lapsiperheille kädenojennus, kun lapsilisä maksetaan tuplana loppuvuonna. Sähkölaskuunkin on tulossa helpotuksia, mutta kanavoituvatko helpotukset joulukauppaan?

Moni on samaa mieltä siitä, että jouluun virittäydytään liian aikaisin. Pian postilaatikoista kolahtavat lelukuvastot. Leikki-ikäisille joulupukin ja uusien lelujen odottaminen on liian pitkä aika. Jos joulu stressaa aikuisia, niin yhtä lailla lapsia.

Joulun tunkeminen arkeemme kolme kuukautta ennen juhlaa vie voimavaroja. Olen syysihminen ja haluaisin nauttia tästä vuodenajasta täysin siemauksin ilman, että eteeni rävähtää joulu, minne menenkin.

Paras syksyn aika on vasta nyt käsillä. Järvissä voi uida. Luonnosta löytää kukkasia. Metsissä on marjoja ja sieniä. Ulos voi lähteä ilman sukkia. Joulu ei ole vielä ovella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut