Tämän takia pitäisi-ajattelu on myrkyllistä – siitä eroon pääseminen oli ensiaskel masennuksesta toipumiseen

Syyskuun 13. päivä vietetään positiivisen ajattelun päivää. On vaikea ajatella positiivisesti, jos tulevaisuus näyttää synkältä tai sitä ei näe lainkaan. Minä oivalsin masentuneena yhden pienen asian, jonka tahtoisin jakaa jokaisen omaa kamppailuaan käyvän kanssa, kirjoittaa toimittaja Sanna Ihalainen.

12.9. 5:30

Aamulehti

Sairastuin parikymppisenä masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön. Nykyään onneksi kaikki järkevät ihmiset ymmärtävät, ettei mielenterveysongelmista parannuta ryhdistäytymällä tai itseään niskasta kiinni ottamalla.

On kuitenkin keinoja, jotka auttavat. Harvoin kukaan kertoo, mitä ne konkreettisesti ovat. Minä yritän – toki vain omien rajallisten kokemuksieni perusteella.

Masentuneen ihmisen omanarvontunto on usein pohjamudissa ja ajattelu vääristynyttä. Joku kuvittelee kaikkien vihaavan häntä, toinen ei jaksa tehdä mitään, kolmas oireilee muilla tavoin. Kun uupuneena alkaa ruoskia itseään tekemättä jääneistä asioista, noidankehä on valmis.

Huomenna tiistaina 13. syyskuuta vietetään positiivisen ajattelun päivää. On vaikea ajatella positiivisesti, jos maailma näyttää synkältä, eikä näe järkeä jatkaa huomiseen. Masentuneet aivoni kuitenkin oivalsivat jotakin tärkeää: niin kutsuttu pitäisi-ajattelu myrkyttää mieltä ja aiheuttaa vain lisää stressiä.

”Pitäisi siivota. Tiskivuori lojuu altaassa. Pitäisi tuottaa, olla tehokas, maksaa laskut ja nähdä kavereita. Pitäisi tehdä sitä ja olla tätä.”

Mitä enemmän ajattelin loputtomalta tuntuvaa tehtävälistaa, sitä suuremmaksi möykyksi ahdistus paisui sisälläni – kunnes lopulta onnistuin päästämään irti. Kun lakkasin murehtimasta tekemättömiä asioita, rintaa puristava vanne hellitti hiukan.

Kun voimavarat ovat vähissä, on täysin sallittua syödä valmisruokaa tai elää hetki epäjärjestyksen keskellä. Jos aivot eivät toimi täysillä ja kognitiiviset kyvyt prakaavat, riittää, että pitää itsensä hengissä. Joskus on hyvä unohtaa vaatimukset, joihin muka yhteiskuntakelpoisen ihmisen pitäisi pystyä vastaamaan.

Jos ajatukseni lähtevät nykyään laukalle, teen listan: mitkä asiat ovat todella välttämättömiä? Mainittakoon vaikkapa laskujen ajallaan maksaminen.

Enää en harmittele, että pitäisi ostaa uusi imuri tai tiskata, vaan teen, kun siltä tuntuu. Viime viikolla keskityin töihin, en ehtinyt kertaakaan lenkille ja ruokavalioni koostui lähinnä Lidlin nakkipiiloista. En tuntenut morkkista, koska aina ei pysty repeämään kaikkeen.

Eilen illalla fiilistelin musiikkia ja tuhosin tiskit hetken mielijohteesta. Astioiden määräkin tuntuu paljon pienemmältä, kun ei ole murehtinut koko viikkoa tiskivuoren korkeutta.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut