Yksi konsti rauhoitti perheemme illat televisiolta ja hälyltä – Nyt meillä leikitään sähkönsäästöä

Olisinpa keksinyt tavan rauhoittaa iltahetket ilman nykyhistorian pahinta energiakriisiä, johon liittyy Euroopan mittavin sota sitten toisen maailmansodan, kirjoittaa Juha Karilainen.

20.9. 5:30

Aamulehti

Isi, sammutetaanko taas valot ja sytytetään kynttilöitä.

Tähän kysymykseen olen saanut tottua viime päivinä kotona, viimeistään iltapala-ajan lähestyessä. Sain idean perheen yhteisistä energiansäästöharjoituksista, kun kuulin Tampereen Sähköverkon rajut suunnitelmat tulevan talven varalle. Sähköt voitaisiin katkaista ilman varoitusta, jos tehontarve uhkaa kasvaa hetkellisesti liian suureksi.

Taustalla ovat Venäjän verinen hyökkäyssota Ukrainassa ja maakaasun tuonnin päättyminen Venäjältä.

Yhden asunnon valojen sammuttaminen on tietenkin mitätön energiansäästötoimi Tampereen, Suomen ja Euroopan sähkömarkkinoiden näkökulmasta. Tarkoitukseni olikin opettaa esikouluikäiselle lapselle vaikeasta yhteiskunnallisesta ongelmasta tavalla, jonka lapsi ymmärtää. Eli leikin keinoin. Olen oppinut, että vanhempana pääsee helpommalla, kun harjoittelee lapsen kanssa erilaisia poikkeuksellisia tai yllättäviä tilanteita ennen tosipaikkaa.

Parin tunnin sähkökatkot, jollaisia Tampereelle pahimmillaan talven paukkupakkasilla voisi tulla, ovat joissain määrin normaali osa arkea maaseudulla, ainakin siellä, missä sähköjohtoja ei ole maakaapeloitu. Kaupungissa ne ovat lähes tavattomia. Itse en muista, koska viimeksi kotonani olisi ollut hetkellistä räpsähdystä pitempi katko. Nykyajan kaupunkilaislapselle voisikin tulla järkytyksenä, että yhtäkkiä mikään normaali ei toimisi. Telkkari ei mene päälle, jääkaappia ei saa avata, hanasta ei tule lämmintä vettä.

Sain kuitenkin enemmän kuin pelkän kasvatusmetodin. Iltamme rauhoittuivat kuin taikaiskusta. Hämärän saapuessa sammutamme valot, sytytämme kynttilöitä ja luemme kirjaa tai sarjakuvia taskulampun valossa. Joskus vain jutellaan ja tarinoidaan.

On niin rauhallista ja mukavaa, että edes perheen isä ei kaipaa televisiota tai muita sähköisiä laitteita pauhaamaan.

Iltatoimet ja nukkumaan menokin tuntuvat sujuvan paremmin hämärän hyssyssä.

Parasta tietenkin olisi, että olisin keksinyt tavan rauhoittaa iltahetket ilman lähihistorian pahinta energiakriisiä, johon liittyy Euroopan mittavin sota sitten toisen maailmansodan. Mutta tällaisia me ihmiset olemme, usein sytyke muutokseen tulee vasta kriisistä.

Sama tapahtui pahimpina korona-aikoina, kun suomalaiset keksivät kilpaa uudelleen perinteisiä ajanviettotapoja, kun harrastukset kiellettiin ja julkiset sisätilat suljettiin. Korona täytti lenkkipolut sekä kansallispuistot ja sai suomalaiset leipomaan, tekemään käsitöitä, remontoimaan terasseja ja kaikilla tavoilla kotoilemaan. Moni tunnusti jopa nauttineensa tästä.

On kiinnostava nähdä, tuoko energiakriisi tulevana talvena vastaavia ilmiöitä tullessaan. Loppuvatko villasukkalangat kaupoista, täyttyvätkö keräyspisteet käytetyistä taskulampun paristoista, syttyykö kynttilöistä ennätysmäärä tulipaloja?

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut