Hyvä urheilutapahtuma ei vaadi katsojan hengiltä rahastamista

Frisbeegolf antoi viikonloppuna monin tavoin opetuksen perinnelajeille, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Mikko Pajala.

28.7. 5:30

Aamulehti

Nykypäivän lapsia ja nuoria on moitittu keskittymiskyvyn puutteesta.

Viime viikonloppuna Nokialla tästä ei ollut tietoakaan. Kouluikäiset pojat löysivät itsestään hävittäjälentäjän tarkkaavaisuuden, kun he odottivat näkevänsä frisbeegolfin suosikki­pelaajansa.

”Väinö! Nikke!”, huudettiin joka puolelta suomalaishuippujen Väinö Mäkelän ja Niklas Anttilan perään, ja kieli vaihtui englantiin, kun paikalle sattuivat kansainväliset maailmantähdet.

Oikeasti, frisbeegolfissa? Tarina voi kuulostaa hassulta sadulta, jos sitä ei itse ole ollut todistamassa.

Frisbeegolf on onnistunut jossain, missä perinnelajit ovat tuskailleet: nuorten houkuttelemisessa harrastamaan ja näemmä myös seuraamaan huippupelaajien otteita.

Tähtipelaajat kun ovat siellä missä nuoretkin, luontevasti sosiaalisen median eri kanavissa.

Nokialla European Openissa nähdystä yleisöstä ei monessa muussa lajissa uskalleta edes uneksia: iso osa katsojista oli kouluikäisiä nuoria ja perheitä.

Tapahtumaan oli ilmainen sisäänpääsy, mutta yhteistyökumppanien voisi olettaa olevan yhteensä viisinumeroiseen katsojamäärään enemmän kuin tyytyväisiä.

Ehkä ainoa mahdollinen bisnesmalli urheilu­tapahtumassa ei olekaan katsojien hengiltä rahastaminen pääsylipuilla?

Tampereen seudulla on järjestetty tänä kesänä urheilutapahtuma toisensa jälkeen. Valikoimaa on ollut laidasta laitaan, niin perinteisempiä lajeja kuin frisbeegolfin kaltaisia huomattavasti uudempia tuttavuuksia.

Erilaisen uuden elämyksen tarjoili hiljattain Hakametsän jäähallissa järjestetty World Padel Tourin näytösturnaus. Itse suhtauduin etukäteen asiaan skeptisesti – saisiko padel muka Tampereella väkeä liikkeelle?

Sai se. Pääsylipullisena tapahtumana ei Nokian frisbeegolfin kaltaista ryntäystä toki nähty. Sen sijaan huomiota herätti se, kuinka isolla osalla katsojista vaikutti olevan oikeasti hauskaa.

Yleisö eli mukana näyttävissä suorituksissa innokkaasti, ja tunnelmaa saatiin aikaan pienemmälläkin porukalla.

Lisäksi tapahtuma oli erinomaisesti järjestetty. Pääsylipun hinnan saattoi tällöin ymmärtää.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, kokeeko kuluttaja saaneensa vastinetta rahalleen ja ajalleen, sekä saako järjestäjä toivomansa tuoton.

Halvempi sisäänpääsy voisi johtaa suurempiin yleisöihin, mikä taas parantaisi tunnelmaa ja luultavasti myös oheispalveluiden tuottoja.

Paremman elämyksen myötä voisi paikalle mielellään tulla toistenkin. Nykyisellään perinnelajien urheilutapahtumissa turhan usein tuntee lähinnä tulleensa ryöstetyksi.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut