Yrityspomot puhuvat nyt ilmastonmuutoksesta kuin minä 14-vuotiaana – Se ei riitä, kun ihmisiä kuolee ja taloista lentävät katot

Kuumuus on tappavinta vanhuksille ja jo valmiiksi heikommassa asemassa oleville ihmisille. Silti otsikoissa asiantuntijat lähinnä neuvovat hyödyntämään kuumuudessa ilmastoituja tiloja, kirjoittaa toimittaja Elli Suutari kolumnissaan.

21.7. 6:00

Aamulehti

Pelkästään heinäkuun aikana helteeseen on kuollut Espanjassa ja Portugalissa yli 1 000 ihmistä. He eivät ole niitä, jotka voivat paeta hellettä kesämökilleen ja päivitellä säätä laituriltaan.

Kuumuus on tappavinta vanhuksille ja jo valmiiksi heikommassa asemassa oleville ihmisille. Silti otsikoissa asiantuntijat lähinnä neuvovat hyödyntämään kuumuudessa ilmastoituja tiloja. Mene kauppaan pakastealtaiden väliin seisomaan tai vieraile vaikkapa miellyttävästi ilmastoidussa kahvilassa. Kahviloilla ja kaupoilla onkin tunnetusti erittäin myönteinen suhtautuminen esimerkiksi kodittomiin.

Ilmastonmuutos voimistaa ja pidentää hellejaksoja ja sään ääri-ilmiöitä. Nyt yli puolet EU:n alueesta on vaarassa kuivua pahoin ja sadot ovat jo kärsineet veden puutteesta. Se nyt ei ainakaan laske ruoan hintaa. Ilmastonmuutos osuu ensimmäisenä vähätuloisiin. Siksi se on tasa-arvokysymys.

Et voi ajaa tasa-arvoa tai pienituloisten asiaa, jos et vastusta ja pyri kaikin toimin pysäyttämään ilmastokatastrofia.

Tänä kesänä Ylöjärvellä on jo vieraillut syöksyvirtaus, joka pisti metsää matalaksi ja siinä sivussa sähköverkonkin.

Se ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen voimakas luonnonilmiö. Viime kesänä Oulussa poikkeuksellisen raju myrsky tappoi ihmisen, kun tämä jäi kaatuvan puun alle. Metsää kaatui ja jopa kattoja irtosi taloista.

Materiaalivahinkojen takia vakuutusyhtiöt ovatkin ymmärtäneet ilmastonmuutoksen etunenässä, kun oman lehmän huomattiin päätyneen ojaan. Se lehmä on hukkumassa tulvaliejuun, ellei sitten ole jo aiemmin kuollut nestehukkaan. Pahimmassa tapauksessa käy niin, että joillain alueilla esimerkiksi metsä- tai maastopalojen riski kasvaa niin suureksi, ettei vakuutuksia voida enää myöntää.

No mitä se Suomea liikuttaa? Suomalaisten vakuutukset on jälleenvakuutettu ympäri maailmaa kansainvälisille yhtiöille, jotka maksavat tuhojen korvauksia.

Yrityspomot sähköpotkulautafirmoista alkaen puhuvat nyt samalla tavalla kuin minä neljätoistavuotiaana, kun ryhdyin kasvissyöjäksi, lopetin meikkaamisen ja sanoin joulupöydässä sisarilleni että sika on muuten yhtä älykäs kuin neljävuotias lapsi. Mikään ei muutu, jos kukaan ei tee mitään! Yhdessä voimme kantaa vastuuta ilmastosta.

Se on totta, että mikään ei muutu niin pitkään, kun vaatemallistot vaihtuvat kaupoissa kuukausittain, lihaa syödään vuosi vuodelta enemmän ja valtio lainoittaa sadoilla miljoonilla tappiollista lentoyhtiötä.

Yksilöä ei saa syyttää, mutta omia elämäntapojaan kannattaa muuttaa nyt, kun sen voi vielä tehdä vapaaehtoisesti.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut