Vaikka sinua pelotellaan, ole huoleti – Sinulla ei ole mitään hätää

Julkisessa keskustelussa suomalaisten terveys on koko ajan uhattuna.

16.7. 5:30

Aamulehti

Helle pahentaa Alzheimerin tautia, näistä merkeistä tunnistat lähestyvän sydäninfarktin – ja avioeron. Punkit purevat ja tuovat puutiaisaivokuumeen, olet koko ajan vaarassa hukkua, kuumassa nukkuminen vaarantaa henkesi, samoin olut, hyttyset hyökkäävät, myös aivoinfarkti uhkaa, kuten myös ukkonen, metabolinen oireyhtymä, petolliset miehet, uniapnea, sähköpotkulauta, helle, korkea verenpaine, kakkostyypin diabetes, turvotus, närästys, sinilevä ja maksakirroosi – erilaisista inhottavista ötököistä puhumattakaan. Ja tästä tunnistat alkavan suolistosyövän, osteoporoosin, luukadon sekä kohonneen kolesterolin ja lonkkavaivat. Jopa kodin outo haju voi olla hengenvaarallista.

Moni media ja sitä kautta julkinen keskustelu syöttävät meille kesällä päivästä toiseen lööpeissään ja otsikoissaan pelottavia uhkakuvia. Terveys menee, kuolema uhkaa, olemme koko ajan vaarassa.

Suomen piti olla maailman turvallisimpia maita, mutta nyt elämä on yhtäkkiä muuttunut hengenvaaralliseksi. Pitäisikö siis huolestua?

Olen itse alkukesän kesälomani aikana uinut kohtaloani uhmaten avovedessä, loikoillut auringossa ilman aurinkorasvaa, syönyt entrecôtea, juonut punaviiniä, ajanut ylinopeutta, pyöräillyt ilman kypärää, valvonut liian myöhään ja vastaavasti herännyt kesken unien, polttanut yhden sikarin ja peräti kärsinyt ajoittain liikunnan tai ankaran saunomisen lomassa nestehukasta. Kerran jopa unohdin pestä hampaani illalla. Silti elän yhä enkä tunne itseäni edes kovin sairaaksi ja raihnaiseksi, vaikka ikää on jo niin paljon, että olisin jo oikeutettu senioriasuntoon.

On totta, että ei pidä laisinkaan väheksyä kohtuullisuuden ja tarkkaavaisuuden merkitystä elämässä, mutta ei ole myöskään terveellistä pelätä ja murehtia koko ajan.

Aurinko paistaa, ellei sada, mansikat kypsyvät, elleivät homehdu, uimavedet ovat lämpimimmillään (elleivät sinilevän pilaamia) eli sydänkesä ja lomakausi ovat näinä viikkoina parhaimmillaan.

Mitäpä, jos ottaisimme hetken ihan vain rennosti ja lakkaisimme huolehtimasta, kun ei ole oikeasti mitään hätää? Sinä kyllä pärjäät.

Kun arki joskus syksyllä palaa, lupaan, että meillä kaikilla on aivan riittävästi murehdittavaa ja huolehdittavaa koko vuoden edestä, vaikka terveys ei olisikaan romahtamassa.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut