Elämässä ei kannata odottaa vain seuraavaa lomaa

Lomasta lomaan elämisen sijaan kannattaa keskittyä työhyvinvoinnin vaalimiseen, kirjoittaa Piritta Palokangas kolumnissaan.

4.8. 5:30

Aamulehti

Ovatko lomat ohi tältä kesältä? Miltä nyt tuntuu?

Lomalta töihin palatessa on hyvä kuulostella omia tuntemuksiaan: ahdistaako ja jos, niin miksi? Vuorokausirytmin muuttaminen lomakukkumisesta työajan puitteissa elämiseen tai lomaolemuksen sukiminen siistimmäksi ovat niitä asioita, jotka kyllä helpottavat, mutta jos ahdistusta tuottavat edessä olevat työkuukaudet, työtehtävät tai työyhteisö, on syytä miettiä, mikä hiertää – ihan oman työhyvinvointinsa vuoksi. Kaikkia ahdistuksen aiheuttajia kun ei korjata välttämättä pitkilläkään lomilla.

Innostaako oma työ, saako siinä käyttää osaamistaan ja toteuttaa intohimojaan? Nämä ovat kysymyksiä, joihin lukuisten työelämätutkimusten mukaan työssään viihtyvät vastaavat kyllä. Samojen työntekijöiden resilienssi on arvatenkin myös huomattavasti vahvempi, kun työssä tulee vastaan ei-niin-kivoja työtehtäviä, stressaavia tilanteita tai takapakkeja kuin niillä, jotka vastaavat ei.

Jos vastaus yllä oleviin kysymyksiin on ei, kannattaa miettiä, voiko omaan työhönsä vaikuttaa esimerkiksi muuttamalla sen sisältöjä, kouluttamalla itseään tai parantamalla oman työn johtajuutta ja suunnittelua? Ennen kaikkea kannattaa tunnistaa se, mihin kaikkiin epäkohtiin omassa työssään voi vaikuttaa. Niillä asioilla, joihin ei voi vaikuttaa, ei kannata kuormittaa ajatuksiaan.

Karua tai ei, suurin osa työelämässä olevien ajasta on kuitenkin enemmän työntekoa kuin lomaa. Siksi hyvinvoinnin ja työhyvinvoinnin väliin voisi vetää melkeinpä yhtäläisyysmerkin. On hirveää, jos arkeen tuo jaksamista vain tulevan loman odottaminen. Pahimmillaan työhyvinvointi voi olla niin pahassa jamassa, että ihminen stressaa jo ennen lomalle jäämistä muutaman viikon päästä koittavaa töihin paluuta. Silloin kannattaa tivata itseltään, onko nykyinen työ sen arvoista? Tällöin ei myöskään ole yhtään hassumpaa lomapuuhaa selailla avoinna olevia työpaikkoja ja päivittää CV:tä.

Kesälomalta paluu tarkoittaa useimmiten sitä, että vuosisykli pyörähtää jälleen käyntiin. Millaisia uuden työvuoden lupauksia itselleen voisi tehdä? Miten olisi: Tulevana vuonna en jätä yhtään lounasta väliin, en venytä työpäivää molemmista päistä, enkä ole kyllä-automaatti. Ja jos et kuluneena vuonna ehtinyt tai voinut pitää tarpeeksi lomaa tai sorruit lomalla kuikuilemaan työsähköpostia, lupaa, ettet toista virhettä ensi vuonna!

Joku helpottaa lomien välistä aikaa sillä tiedolla, että lomalta palatessa uusi loma on jo kalenteroitu. Mutta kun loman jälkeen vatsanpohjassa kutkuttaa mukavasti kuin ensimmäisenä koulupäivänä ja työpaikalle on mukava mennä kuulemaan kollegoiden lomakuulumiset ja työtehtäviin tarttuminen innostaa, ei seuraava loma käy mielessäkään.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut