Päädyin juhannuksena ahdistelijan takia sairaalaan – Tämän takia sovinistiset vitsit voivat olla oikeasti vaarallisia

Vitsit muokkaavat todellisuutta ja ihmisten asenteita. Siksi Keskisuomalaisen päätoimittajan Pekka Mervolan ”kevyt juhannusjuttu” on irvokas ja haitallinen. Miksi naiset eivät saa olla rauhassa omassa tilassaan, oli kyse sitten oikeasta elämästä tai somesta, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Sanna Ihalainen.

11.7. 5:30 | Päivitetty 11.7. 13:05

Aamulehti

Sain juhannuksena aivotärähdyksen. Olin kahdesti sairaalassa, ja tätä kolumnia kirjoittaessani taistelen yhä muistiongelmia, väsymystä ja päänsärkyä vastaan. Moni vitsailee, että taisi olla villi juhannus. Minua ei naurata.

Vietimme iltaa hyvällä porukalla, kun huomasin baarissa omituisen miehen. Hän tuijotti, lipoi kieltään ja tuntui olevan kaikkialla. Oloni oli turvaton, ja pyysin lähipiiriäni tarkkailemaan. Stalkkeri oli kekseliäs ja livahti reppuni eteen kyykkyyn odottamaan. Paniikissa yritin napata reppuni, ja pam – mies ponnisti ylös minua kohti, ja hänen päänsä iski ohimooni.

Äänet päässäni hidastuivat. Puheeni alkoi sammaltaa, muistini pätkäisi. En tiedä vieläkään, kauanko olin tiedottomana. Mies oli yrittänyt vielä kerran lähestyä, mutta onneksi en ollut yksin. Lopulta tuo kieltään lipova ahdistelija poistui juopuneena, mutta hyvinvoivana. Minut vietiin sairaalaan.

Juhannuksena Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kirjoitti ”kevyen juhannusjutun” (Keskisuomalainen 26.6.), jossa hän pohtii, ovatko naisten somekuvat seksuaalista häirintää. Tämä huumoripläjäys antaa ymmärtää, että naiset syyllistyvät häirintään pelkällä olemassaolollaan. Siltä minustakin alkoi juhannuksena tuntua, sillä olin sukupuoleni takia ongelmamagneetti.

Juhannusta edeltävänä päivänä humalainen mies työnsi kätensä housuihini. Aloin huutaa, hän suuttui, ja tappelu oli lähellä. Koko kaveriporukan piti lähteä, koska joku moottoripyöräjengiin kuuluva tuntematon sikaili ja sekaantui illanviettooni. Miksi naiset eivät saa olla rauhassa omassa tilassaan, oli kyse sitten oikeasta elämästä tai somesta?

Ahdistelijan porukkaan kuuluva nainen ryntäsi puolustelemaan, ettei ole yhtään Penan tyylistä kosketella naisia, mutta jos hän oikeasti kosketteli, niin hänellä on ollut tosi rankkaa ja viinaa on mennyt, että eihän Penaa voi syyttää.

Vitsit heijastuvat asenteisiin. ”Ihan vain läpällä” tarkoittaa samaa kuin ”kevyt juhannusjuttu”. Kun Keskisuomalaisessa lukee, että naisen toiminta hänen henkilökohtaisessa tilassaan on häirintää, se vaikuttaa asenteisiin myös oikeassa maailmassa.

Boomereille tiedoksi: algoritmi näyttää Instagramissa sellaista sisältöä, mitä katsot. Jos syöte on täynnä vähäpukeisia naisia, olet katsellut niitä itse ensin.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Oikaisu 11.7.2022 kello 13.02: Poistettu jutusta maininta Keskisuomalaisen pääkirjoituksesta. Kolumnissa mainittu Mervolan kirjoitus oli päätoimittajan vapaamuotoinen Huomioita-kirjoitus, ei lehden pääkirjoitus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut