Mitä tapahtuu Ukrainalle, kun eurooppalaisten lompakko laihtuu? Vladimir Putin on ehkä miettinyt sen jo

Ukrainan sota on hävitty silloin, kun länsi ei enää välitä, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Minna Ala-Heikkilä kolumnissaan.

6.7. 5:30

Aamulehti

Uutisia, uutisia, uutisia. Lisää uutisia. Kun Ukrainan sota syttyi 24. helmikuuta, en monien muiden tavoin aluksi juuri muuta tehnytkään kuin luin sotauutisia.

Tunsin pakahduttavaa myötätuntoa ukrainalaisia kohtaan. Pelotti, leviääkö sota muuallekin Eurooppaan ja Suomeen. Halusin tukea Ukrainaa omallakin taloudellisella avullani.

Nyt sota jatkuu viidettä kuukauttaan. Toki yhä luen uutisia Ukrainasta, tunnen myötätuntoa ukrainalaisia kohtaan ja sota surettaa ja huolettaa, mutta enää se ei vie kaikkea huomiotani. Ajatuksiini mahtuu jo muutakin: mitähän tekisin kesälomalla? Onkohan huomenna hellettä? Mitä kukkia istuttaisin tuohon penkkiin? Paljonkohan sähkön hinta nousee? Mitä korkojen nousu tarkoittaa perheellemme? Mitä pukisin ylle siskonpojan häihin?

Ihminen on tällainen. Hän tottuu, turtuu ja sopeutuu. Toisaalta hyvä niin, mutta sotilaita kuolee Ukrainan pelloille yhä tänäänkin, siviilit joutuvat piiloutumaan hyökkääjää pommisuojiin, koteja ja kouluja tuhoutuu. Maailmanpalon uhka ei ole kaikonnut mihinkään.

Tämä voi olla vasta alkusoittoa. Toisesta maailmansodastakin kirjoitettiin historiaa näin: Hitleristä tuli diktaattori 1933. Hän alkoi vahvistaa Saksan armeijaa ja halusi Saksasta jälleen suurvallan. Saarin alue liitettiin Saksaan vuonna 1935. Itävalta liitettiin Saksaan vuonna 1938. Saksa hyökkäsi Puolaan syksyllä 1939 ja kolme kuukautta myöhemmin Suomessa syttyi talvisota. Yhdysvallat halusi pysyä erossa sodasta. Iso-Britannia ja Ranska eivät uskaltaneet vastustaa Saksaa, jotteivät joutuisi sotaan. Ja niin edelleen. Tutulta kuulostaa.

Askel askeleelta edettiin kohti maailmansotaa, mutta nähtiinkö sitä silloin? Ei. Entä, jos sama on tapahtumassa nyt?

Pelkään, että Venäjän presidentti Vladimir Putin nukkuu yhä yönsä hyvin. Ehkä hän laskee voivansa luottaa siihen, etteivät eurooppalaiset pitkään kestä elintasonsa laskua. Eivät kasvavia sähkölaskuja, eivät pilviin kohoavaa polttoaineen hintaa, eivät kallista ruokaa ja nousevia korkoja. Ehkä Putin laskee sen varaan, että pian ranskalainen taksikuski, suomalainen lähihoitaja, saksalainen tehdastyöntekijä ja puolalainen eläkeläinen ovat pinteessä, koska tulot eivät riitä menoihin.

Putin laskee, että silloin loppuu myötätunto Ukrainaa kohtaan, alkavat mellakat ja nykyiset valtaapitävät menettävät kannatustaan. Silloin toteutuu EU:n komission entisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin lausahdus: ”Kaikki tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta kukaan ei tiedä, miten tulla sen jälkeen uudelleen valituksi.”

Silloin päättäjien on pakko reagoida eikä se enää tarkoita tukea Ukrainalle.

Ukraina ja länsi ovat hävinneet sodan silloin, kun eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset eivät enää välitä Ukrainan kohtalosta.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut