Harrastaja­teatterit tarvitsevat yleisönsä – Lähes kaikki tehdään talkootyöllä, mutta mukaan pääsee kuka tahansa

Lavalla tarina, miljöö ja hahmojen keskinäiset jännitteet tuntuvat aidoilta, tuli taivaalta mitä tahansa, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Emma Heikkilä.

19.7. 5:30

Aamulehti

En yleensä herkisty Popedan musiikille, mutta Ypäjän musiikkiteatterin katsomossa Pitkän kuuman kesän ensitahdit nostivat palan kurkkuun. Näyttelijät ja soittajat pääsivät esiintymään lähes loppuunmyydylle katsomolle yli kahden vuoden jälkeen.

Suomen kaikkien aikojen katsotuin kotimainen musikaali, Vuonna 85, istui hyvin kantahämäläiseen maisemaan. Odotettu näytöskausi päättyi seisoviin aplodeihin 9. heinäkuuta.

Tamperelaista suomirockia pääsee tänä kesänä todistamaan myös Vaasan ylioppilasteatterissa, jossa Vuonna 85 -musikaalin esitykset jatkuvat vielä 10. elokuuta asti.

Reissu Ypäjälle kesäteatteriin muistutti siitä, mihin harrastajateatterit pystyvät. Suomen harrastajateatteriliiton mukaan harrastajateattereiden taloudelliset tappiot ovat olleet vuosien 2021 ja 2022 aikana yli 1,5 miljoonaa euroa. Liittoon kuuluu yli 500 teatteria. Tappioista huolimatta viimeistään tänä kesänä useat harrastajateatterit ovat pystyneet avaamaan ovensa, talkootyöllä tietenkin.

Kesäteatteriyleisö istuu taas tuttuun tapaan katsomoissa, joskus kertakäyttösadetakkeihin varustautuneena. Sään armoilla ovat myös näyttelijät, mutta lavalla tarina, miljöö ja hahmojen keskinäiset jännitteet tuntuvat aidoilta, tuli taivaalta mitä tahansa. Siinä kesäteatterin taika ehkä piileekin.

Näyttelijäksi harrastajateatteriin tullut usein myös rakentaa lavasteita, maskeeraa, siivoaa tai myy kahvia toisen näytelmän väliajalla. Tuotantoihin kuluu työtunteja, mutta työtä tehdään vapaaehtoisesti ilman rahallista korvausta. Joihinkin harrastajateattereihin on palkattu yhdestä kahteen työntekijää ja usein esimerkiksi ohjaajalle maksetaan korvaus.

Mukaan yhteisöön pääsee usein ilman aiempaa lavakokemusta, eikä ole harvinaista, että kokonaiset perheet jakavat yhteisen harrastuksen. Jokaiset kumarrukset kasvattavat kokematontakin esiintyjää aina rohkeammaksi, jopa ammattilaiseksi.

Keväällä 2020 monet näytöskaudet ja harjoitukset keskeytyivät niin, ettei jatkosta ollut tietoa. Näytelmiä yritettiin saada valmiiksi jopa Zoomissa tai kasvomaskien kanssa treenaten, vaikka muuttuvien koronarajoitusten takia edes ensi-iltaa ei ollut lyöty lukkoon. Vuonna 85 -musikaalin harjoituskausi alkoi Ypäjällä ensimmäisen kerran vuonna 2019. Kolmessa vuodessa muuttuneet olosuhteet veivät usean työryhmäläisen eri suuntiin, kuten myös minut toiseen kaupunkiin töihin ja opiskelemaan.

Suomen teatteripääkaupungissa Tampereella kynnys kävellä katsomoihin on erittäin matala. Nyt on siis aika mennä teattereihin, jotta niistä pienimmätkin pysyvät lipputuloilla pystyssä.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut