Hei Z-sukupolvi! Nyt loppui se vaatteiden tilaaminen Sheinistä – oikeat muodin mekat löytyvät kirpputoreilta ja mummon vaatekaapista

Miksi ultrapikamuoti kiinnostaa monia nuoria, vaikka juuri heidän pitäisi olla huolissaan sen haittavaikutuksista ympäristöä kohtaan? kysyy Aliisa Salminen kolumnissaan.

21.6. 5:30

Aamulehti

Ystäväni suunnitteli festariasun tilaamista Ruisrockia varten ja ihaili kiinalaisen Shein-verkkovaatekaupan housuja. Vaatteella oli hintaa kymmenen euroa.

”Miten housut voivat maksaa vain kymmenen euroa?” huudahdin ääneen. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että olen pienituloinen opiskelija. Kymmenellä eurolla saa kolme opiskelijalounasta. Silti olen sitä mieltä, ettei housuilla ole mitään asiaa olla noin halvat.

Shein vakuuttelee verkkosivuillaan, ettei ikinä käytä lapsi- tai pakkotyövoimaa, työntekijät ovat yhtä onnellista perhettä, kaikille maksetaan työstä alan keskiarvoa korkeampaa palkkaa, vaatteilla on laatutakuu, tuottoja lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen ja tuotanto on ympäristöystävällistä sekä kierrätystä kannatetaan.

Juupa juu, uskooko joku oikeasti tämän? Oman logiikkani mukaan tuotteiden hinta ei voi kattaa edes vaatteiden kangaskustannuksia, saati kenenkään palkkaa.

Ilmeisesti Sheinin myyntipuheet ja trendikkäät vaatteet ovat kuitenkin onnistuneet vakuuttamaan hyvin ison joukon: yhtiö on nykyään arvoltaan 100 miljardia euroa eli enemmän kuin Zara ja H&M yhteensä.

Shein havittelee asiakkaikseen etenkin Z-sukupolvea eli vuosien 1997 ja 2011 välissä syntyneitä – ja selvästi myös onnistuu tässä Tiktok-kikoillaan ja sosiaalisen median vaikuttajien kautta. Mutta eikö olisi loogista, että juuri Z-sukupolvi ja nuoremmat haluaisivat elää planeetalla, joka ei ole ilmastonmuutoksen pilaama? Näillä näkymin toisin voi hyvinkin käydä, etenkin jos Sheinin kaltaisten saastuttajajättien toiminnan annetaan jatkua ja sitä tuetaan.

Sheinin monet pimeät puolet, kuten se, miten paljon vaatteiden tekijöille todellisuudessa maksetaan, ovat vielä kuluttajalle mysteeri – tosin arvattavissa maalaisjärjellä ajateltuna. Ei tarvitse kuitenkaan olla rakettitieteilijä, jotta saa selville pikamuodin haittavaikutuksia ympäristölle. Tästä löytyy valtavasti luotettavia uutisia ja tieteellistä tutkimusta parilla klikkauksella.

Mutta voi höh, olemmeko me kaikki siis tuomittuja kulkemaan epätrendikkäissä retkuissa lopun elämäämme? Mielestäni emme.

Uskon, että vähintäänkin yhtä tyylikkäitä ja luultavasti paljon kestävämpiä muotituotteita voi löytää hyvinkin edullisesti kirpputoreilta, Uffin kaltaisista kierrätyskaupoista tai jopa ilmaiseksi tekemällä vaihtokaupat ystävän vaatekaapin luona tai penkomalla isovanhempien varastoja.

Kiitos muuten äiti, kun säästit kaikki paksut hiuspompulasi ja isot hiusnipsusi kultaiselta kasarilta. Ne ovat taas suurta huutoa, ja Shein myy vastaavia eurolla tai parilla. Minä kannan kuitenkin äitini kierrättämät hiusasusteet ylpeänä ja ilman taakkaa siitä, että olisin myynyt sieluni ultrapikamuodille.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut