Koe tämä kesätapahtuma edes kerran elämässä

Valtaosa Suomen kesätapahtumista on uutterien vapaaehtoisten voimanponnistuksia. Kenties kaikkein massiivisin on viikonloppuna järjestettävä Jukolan viesti, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Aino Kattilakoski.

16.6. 5:30

Aamulehti

Jokainen Suomen kaupunki on loistava kesäkaupunki. Induktiivisen päättelyn perusteella jokainen Suomen maakunta lienee mahtava kesämaakunta. Koko Suomi on huikea kesämaa.

Vaihtelevan sään lisäksi etsivä löytää yllätyksiä jokaisen kulman takaa. Esimerkiksi Orimattilan Mallusjoella järjestetään Takinkääntöviikot, joissa jokaisena päivänä vaihtuu esitettävän musiikin genre. Raahesta löytyy Suomen pisin seinä. Imatralla sijaitsee Jäppilänniemen taidetie, ja Nauvossa vedenalainen veistospolku. Sivatin kylässä Haminassa on Suomen pienin kirkko, ja Kokkolan Sokojalla puolestaan Suomen pienin kivikirkko.

Olen viettänyt vuodesta 2016 viisi kesää Lahdessa ja kolunnut lähes jokaisen Päijät-Hämeen kolkan. Vaikka Tampereella olen asunut jo kahdeksan vuotta, luvassa on ensimmäinen kesä Pirkanmaalla ilman pandemian perumia tapahtumia. Nähtävyyksien lisäksi tapahtumia Pirkanmaankin suvi on aivan pullollaan.

Tampereella on nyt esimerkiksi käynnissä kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi. Kangasalla puolestaan alkaa kamarimusiikkifestivaali Kangasala Classic ja huomisesta alkaen Nokialla raskaampaa makua tyydyttää Tuhdimmat Tahdit. Valinnanvaraa riittää lähes joka viikonlopulle, ja musiikin lisäksi tarjolla on tapahtumia niin kirjallisuuden, urheilun, taiteen kuin ruoankin parissa.

Valtaosaa Suomen kesätapahtumista ei olisi mahdollista järjestää ilman uutterien ja puuhakkaiden vapaaehtoisten ponnistuksia. Suomen kesä on yksi talkoolaisten taidonnäyte.

Yksi massiivisimmista sellaisista on viikonloppuna Varsinais-Suomen Mynämäessä järjestettävä Jukolan viesti.

Tuhatpäinen talkoolaisjoukko rakentaa kymmenilletuhansille ihmisille yhdeksi vuorokaudeksi kaupungin ravintoloineen, kauppoineen, baareineen, majoituspaikkoineen, saunoineen ja jopa kirkkoineen.

Maailman parhaimman kesämaan kauneimmassa kesäpäivässä ja alkukesän yöttömässä yössä samalla lähtöviivalla ovat maailman parhaat, harrastajat ja harrastelijat, niin kokeneet konkarit kuin kokeilijat.

Lukkari-Jukolaan odotetaan paikalle lähes 20 000:ta kilpailijaa ja lähes 50 000:ta ihmistä. Pirkanmaaltakin on jälleen lähdössä useampien huippujoukkueiden lisäksi valtava joukko lajin harrastajia, kaveri- ja työporukoita.

Nykyteknologian ansiosta suunnistus on erinomainen televisiolaji. Silti suosittelen lähtemään paikan päälle aistimaan uniikkia tunnelmaa edes kerran elämässä. Parhaimman kokemuksen saa itse kilpailemalla, mutta kyllä katsojakin pääsee tunnelmaan. Lauantaina päivällä starttaavat Venlat ja illalla yhdeltätoista tanner tömisee Jukolan viestin lähdössä, kun satojen metrien mittainen valomato rynnistää metsään.

Nähdäänkö viikonloppuna mallasrastilla tai myöhemmin kesällä Pirkanmaan moninaisissa menoissa?

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut