Vieno virtsan haju tervehti keitaassa – aidalla rajattu tori ei ole tori laisinkaan

”Ymmärrän, että kesäkeidas viehättää osaa asiakkaista. Siksi esitän rakentavan ehdotuksen, jotta myös me muut saisimme keitaasta jotain irti”, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Jaana Leena Kerola.

13.6. 6:00

Aamulehti

Tampereen Keskustorin kesäkeidas rakennettiin vuosi sitten koronan patoamaan tarpeeseen kokoontua. Tuolloin idea toimi hyvin. Keitaalle oli mukava istahtaa syömään tai kahville. Oli upea moikata paikalle osuneita tuttuja pitkästä aikaa tai puhella turistien kanssa.

Tampere innostui ideastaan niin, että keidas päätettiin rakentaa torille tänä vuonna entistä isompana. Kaupunki keräsi edelliskesän kävijöiltä päätöksensä pohjaksi mielipiteitä tilanteessa, jossa tulevaisuus oli vielä yksi suuri kysymysmerkki. Ilmassa oli paljon toiveita ja haluja, mutta ei tietoa, mitä tuleman pitää.

Tänä keväänä saimme lisää vapautta, ja kesäkeidas palveli hyvin jääkiekon miesten MM-kisojen aikaan asiakkaita.

Mikä on arjen saavuttua kesäkeitaan tilanne? Poikkesin kesäkeitaalle aurinkoisena iltapäivänä. Join kahvia ja söin sen oheen saamani suklaapalan. Takavasemmalla istui tutunnäköinen poliitikko, parissa pöydässä valmistauduttiin iltaan kuohujuomien kera.

Paikan tyhjyys ja vihreään nurmimattoon jäänyt vieno virtsan haju häiritsivät tunnelmaa. Muistin sosiaalisesta mediasta äskettäin lukemani ehdotuksen, jonka joku teki Vaasan torin ongelmista. ”Entäpä, jos kokeiltaisiin ihan torimyyntiä”, ehdotus kuului.

Entäpä jos kesäkeitaan paikalla olisikin nykyaikainen tori, joka tarvittaessa ottaa isonkin väkimäärän syliinsä? Tori olisi Tampereen keskeisimmällä paikalla luontainen ja tyylikäs ratkaisu. Onhan se jo osa paikan nimeäkin.

Aiempi torimyynti ei voinut olla tämän päivän tasolla siksi, että vasta tänä keväänä Keskustorin pohjoislaidalle vedettiin vesijohdot ja viemäriputket. Nyt ne vedettiin kesäterassia, joulutoria ja muiden tapahtumien tilapäisiä ravintoloita varten, mutta varmasti niistä olisi iloa myös torimyynnille.

Miksi kesäkeidas ei vastaa toria? Siksi, että se on aidattu, suljettu suureksi osaksi vuorokautta.

Tori on oikaisun, oleilun ja keskustelun paikka, jonne rajoittaminen ei kuulu. Aamuisin ahdistaa kiertää keidas suunnasta tai toisesta tiedostaen, että parhaassa tapauksessa sinne voisi istahtaa aamiaiselle ennen töiden alkua tai napata mukaan ainakin hyvän kahvin.

Jos kesäkeidas palveli hyvin kiekkokansaa, niin palvelivat omissa tiloissaan ja terasseillaan myös kahvilat ja ravintolat. Niille soisi rauhaa tehdä tiliä yhteiskunnan normalisoiduttua.

Ymmärrän, että kesäkeidas viehättää osaa asiakkaista. Siksi esitän rakentavan ehdotuksen, jotta myös me muut saisimme keitaasta jotain irti. Hämeenkadun varren ravintolavaunut voisivat avautua myös kadulle päin. Ainakin osasta niistä voisi myydä kahvia ja purtavaa aamusta liikkeellä oleville, eikä meidän tarvitsisi tyytyä katsomaan aidan takaa, kun aluetta vartioiva ottaa termospullonsa esiin kahvihetkeä varten.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut