Ikkunaremontti kiristää hermoja: kodissani käytiin luvatta ja piha näyttää kaatopaikalta

Vaikka kodissani ei lojukaan salassa pidettäviä papereita, jokaisella on oikeus yksityisyyteen. Asunnossa käynnistä pitää ilmoittaa asukkaalle etukäteen.

10.5. 7:08

Taloyhtiössäni aloitettiin ikkunaremontti maaliskuun lopussa. Vastoinkäymiset asennusfirman kanssa alkoivat jo urakan alkumetreillä.

Osa naapureistani ei saanut postilaatikkoonsa lainkaan lappua remontin alkamisesta. Kun tuli oman asuntoni vuoro, sain edellisenä iltana viiden jälkeen ilmoituksen, että aamuun mennessä kalusteet pitää olla siirrettynä pois ikkunoiden edestä.

Niinpä iltapuhteena järjestelin asuntoni feng shuit uusiksi, revin verhot ikkunoista ja ruuvasinpa yhden lampunkin katosta. Samalla kirosin, että edes parin päivän varoitusaika olisi ollut kohtuullinen. Entä jos en olisi ollut edes kotona illalla?

Remontin aikataulut venyivät ja paukkuivat muutenkin, eikä kaikkia työvaiheita hoidettu silloin kun oli ilmoitettu.

Remontin aikana kotiini mentiin kaksi kertaa luvatta ja ennalta ilmoittamatta. Kerran töistä tullessani ulko-ovi oli yllättäen selkosen selällään ja asentaja hääräsi sisällä.

Samoja kokemuksia kuulin myös naapureiltani. Arka ja vieraisiin epäluuloisesti suhtautuva lemmikki ei ollut ilahtunut asentajien yllätyskäynnistä.

Vaikka kodissani ei lojukaan salassa pidettäviä papereita, jokaisella on oikeus yksityisyyteen. En olisi välttämättä halunnut esitellä asentajille kuivumassa olleita alusvaatteitani. Kyse on periaatteesta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan asunnossa käynnistä pitää ilmoittaa asukkaalle etukäteen. Kotirauhan rikkominen on rikoslaissa sanktioitu teko.

Naapurien keskuudessa puhutti remontin siivottomuus. Taloyhtiön piha näytti kaatopaikalta, kun kaikkialla lojui työkaluja ja rakennusjätettä. Asuntoihin jäi paljon siivottavaa, vaikka asennukseen kuului myös jonkinlainen jälkisiivous.

Lopulta ärsytystä alkoivat aiheuttaa jo pienetkin yksityiskohdat, esimerkiksi uusien keittiönikkunoiden sisäpinnalle jätetty puoliksi irti revitty valmistajatarra. Olisivat nyt edes repineet koko tarran!

Itse tuote, eli ovet ja ikkunat vaikuttavat sentään toimivilta. Jos nyt unohdetaan se pikkuseikka, että asuntooni laitettiin ensin vääränkätinen parvekkeenovi. Tai naapurini uusi ulko-ovi, jota ei saanut asennuksen jälkeen edes lukittua.

Kokonaisuutena remontista välittyi kunnioituksen puute ihmisten koteja kohtaan.

Harvassa remontissa asiat tuntuvat ylipäätään menevän ykkösellä maaliin. Muutaman vuoden takaisessa kylpyhuoneremontissa oma tarkkaavaisuuteni esti väärien tasojen asentamisen. Eikä kukaan vaivautunut ilmoittamaan remontissa hajonneesta maljakosta. Kun remontit hoidetaan urakkapalkalla ja hyvistä työntekijöistä on pulaa, tämä on lopputulos. Laatukin tuntuu olevan rahan sijaan vain tuurista kiinni.

Ikkunaremontissa on seuraavaksi vuorossa on palautelomakkeen täyttäminen. Voi olla, että palautteelle varatuilla kuudella rivillä loppuu tila kesken.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut