Nyt palataan taas talkoisiin – jos väkeä ei tule, syy voi olla hyvin lähellä

Talkooväen tulo kevään ja kesän tapahtumiin koronatauon jälkeen ei ole itsestäänselvää, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Jaana Leena Kerola.

9.5. 7:00

Aamulehti

Muistan yhä, kuinka hyvältä voileipä maistui kuunnellessani tauolla riihemme punamultaamiseen saapuneita sanaseppoja. Jos muonitus, muistelot ja tavarat olivat kohdillaan, pieneltäkin kylältä löytyi tarvittava määrä talkoolaisia.

Kaupunkiin muutettuani auttelin muutoissa ja opiskelijayhdistyksen asioissa. Vuosituhannen alun jälkeen talkootyö palasi elämääni lasteni liikuntaharrastuksissa. Vuorotyötä tekevän aikaikkuna on tiukka, mutta talkoiden suuri merkitys opetti, että pienkin asia on merkityksellinen.

Myös tehtävät ovat erilaisia. En ole leiponut koskaan mokkapaloja, mutta olen lähettänyt kilpailuissa metsään suunnistajia, juoksuttanut takkeja teatterin narikassa ja hoitanut osani koripallo- ja jääkiekko-otteluissa.

Kaikista meistä ei kasva seuroissa huippu-urheilijoita, mutta kaikista meistä voi kasvaa hyviä talkoolaisia, tuomareita, kannustajia, kustantajia ja kuskaajia.

Osalle vapaaehtoistyöstä tulee loppuelämän mittainen asia. Kiitän useita konkareita, joilla kaikki pysyy aina tiukasti hanskassa. Saatua oppia voi välittää eteenpäin ja oppia seuraavilta uutta. Tästä syystä oli ilo olla rivitoimitsijana, kun johtamistaitoinen nuori otti ohjat vuorostaan käsiin.

Palautuuko talkootyö rajoitusten hellitettyä ennalleen? Tästä kantoivat huolta tamperelaiset urheiluseuravastaavat spontaanisti, kun haastattelin heitä vuosi sitten harrastajamääristä. Ei riitä, että on harrastajia, vaan tarvitaan myös talkoolaisia.

Sain kuulla juuri eräältä vastuulliselta helpottavia uutisia ainakin osan tilanteesta. Jos seura tai mikä tahansa vapaaehtoisvoimia tarvitseva on pitänyt toimintansa aktiivisena ja mielenkiintoisena myös korona-aikana, ei pitäisi olla suurta huolta talkoolaisten riittävyydestä. Jos toiminnan on annettu lopahtaa, alkaa vapaaehtoishankinta takamatkalta.

Hyvin organisoidussa talkootyössä on se hyvä puoli, että siihen jää kipinä. Korona-aikana oli vaiheita, jolloin en jaksanut olla aktiivinen, mutta viime kesän lopulla päätin pyrkiä vapaaehtoiseksi. Tälle antoi pontta toiveikkuus siitä, että toukokuussa 2022 koronatilanne sallisi normaalin kisatoiminnan. Ilmoittautuminen näyttää juuri nyt kannattaneen, sillä perjantaina jääkiekon miesten MM-kisat alkavat Tampereella ja Helsingissä. Olen yksi näiden kisojen noin 1 300 vapaaehtoisesta.

Leipätyö ei istu helposti vapaaehtoisena toimimisen oheen, joten vietän osan kesälomastani Nokia-areenassa. Satoi tai paistoi, niin tiedän olevani lomallani pienen pieni osa ainutlaatuista tapahtumaa. Se tuntuu hyvältä.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut