Näin Suomi-neito kertoisi menneisyydestään parisuhde­terapeutille: ex-kumppani Venäjä uhkailee ja Ruotsi on ikuisesti kaveri, mutta kyllä Natossa on sitä jotain

Suomi-neidolla on varsin kirjava historia ulkopoliittisissa suhdeseikkailuissaan.

30.6. 5:30

Aamulehti

Suomen ulkosuhteet muistuttavat monin tavoin varsin monimutkaista parisuhdehistoriaa. Tässä kirjoituksessa Suomi on nainen, koska Suomi-neito on vakiintunut ilmaus. Sukupuolella ei kuitenkaan ole väliä.

Suomi-neidolla on varsin kirjava historia suhdeseikkailuissa. Teinivuosina Suomen ensimmäinen poikaystävä oli Ruotsi. Ruotsi halusi tehdä päätökset parisuhteessa ja se myös määräsi, että Suomi puhuu sen kanssa vain ruotsia.

Suomen ja Ruotsin väliin tuli 1800-luvulla uhitteleva kilpakosija Venäjä, joka vei Suomen Ruotsilta taistelun päätteeksi. Ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin: Venäjän kanssa aloitetun suhteen mukana Suomi-neito sai autonomian ja enemmän päätösvaltaa. Mitä kauemmin suhde kesti, sitä kiinteämmin kumppani kuitenkin halusi tiukentaa otettaan Suomi-neidosta.

Venäjällä oli kuitenkin parisuhteen loppuvaiheessa paljon sisäisiä ongelmia. Lopulta Suomesta tuli tyytymätön parisuhteen laatuun, ja kun Venäjä yritti saada sisäiset ristiriitansa haltuun, Suomi-neito käytti tilaisuuden hyväkseen ja erosi.

Kävi ilmi, että Venäjä ei pitänyt erosta ja alkoi uhitella ex-kumppanilleen. Tulevina vuosina Venäjän muut ex-kumppanit, kuten Viro, Latvia ja Liettua, hakivat turvaa Natosta, mutta Suomi-neito haki turvaa ex-miehestään Ruotsista. Suomi ja Ruotsi päättivät pysyä hyvissä väleissä Venäjän kanssa ja tehdä yhteistyötä. Ne pysyttelivät hyvissä väleissä myös Naton kanssa. Samalla Suomi vakuutteli Venäjälle, että se oli Naton kanssa ihan vain kaveri ja täysin itsenäinen sinkkunainen.

Samaan aikaan Suomi mietti, mistä löytyisi turvaa, jos ex-kumppani Venäjä suuttuisi ja kävisi väkivaltaiseksi.

Suomen kaverit olivat sitä mieltä, että Ruotsista oli vuosisatojen saatossa tullut nössö, sillä eihän sillä ollut edes uskottavaa armeijaa. Myös Suomi-neito oli salaa sitä mieltä, vaikka pitikin Ruotsista ja oli unohtanut vanhat kaunat, paitsi tietysti jääkiekkokatsomossa. Ruotsi ei kuitenkaan ollut pitkään aikaan joutunut konflikteihin, eikä välttämättä tiennyt, miten niitä piti ratkoa.

Lihaksikas Nato oli toista maata. Ex-mies Venäjä, entiseltä nimeltään Neuvostoliitto, kuitenkin inhosi Natoa. Erityisesti se inhosi Natoa siksi, että Nato oli deittaillut melkein kaikkia Venäjän vanhoja kumppaneita. Venäjä ei myöskään pitänyt Naton serkusta Yhdysvalloista, jonka se väitti olevan hyvin samanlainen Naton kanssa. Olivat kuulemma kuin kaksi marjaa.

Lopuksi sekä Suomi että Ruotsi päättivät molemmat kihlautua Naton kanssa. Kaikki Nato-perheessä eivät siitä kuitenkaan piitanneet, vaan esimerkiksi Turkki-appi oli sitä mieltä, ettei liittoa tulisi hyväksyä. Onneksi appi on nyt taivuteltu liiton kannalle – toistaiseksi.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut