Daalian juurakossa on enemmän vastarintaa, kuin äkkiseltään arvaisi

Ahdistavien uutisten aikana saa ja pitää iloita myös elämästä.

25.4. 7:00

Aamulehti

Viime viikon suuria puheenaiheita puutarhasta innostuneiden sosiaalisen median ryhmissä olivat Lidliin saapuneet taimet ja juurakot. Mitä daalian lajeja tänä vuonna saisi Saksan-kaupoista edullisesti? Entä ruusuja?

Viikonloppuna Tampereen messukeskuksessa virittäydyttiin vapaalle, ja isoa roolia messuillakin näytteli pihan- ja puutarhanhoito.

Monessa paikkaa Pirkanmaata viikonloppu taisi kulua haravan varressa.

Samaan aikaan uutisissa käsiteltiin suomalaispuolueiden Nato-kantoja, kuunneltiin asiantuntijoita ja raportoitiin Donetskin ja Luhanskin alueen taisteluista.

Vaikka sotakuvia käytetään suomalaisessa mediassa tietoisen hillitysti, jokainen aikuinen, asioita seuraava ihminen tietää, mitä paikan päällä tapahtuu. Siitä saa ja sopii raivostua. Itkeäkin.

Sota on aito helvetti maan päällä. Näin lähellä meitä ja laajamittaisena sitä ei ole käyty yli 70 vuoteen. Pelko on todellista.

Kun Sitra vuoden alussa ennakoi vuoden 2022 trendejä, Ukrainan sota oli vielä syttymättä. Takana oli kaksi vuotta koronapainajaista, joka sekin vielä jatkuu niittäen myös kuolonuhreja.

Talvella kotoiluun liittyvien asioiden: puutarhanhoidon, remontoinnin ja lähiretkeilyn arveltiin jatkavan suosiotaan myös vuonna 2022. Niihin kannustaa ja pakottaa isompi megatrendi: ekologinen kestävyyskriisi.

Vaikka tamperelaisten passijonot kielivät nyt myös matkailuinnosta, luulen, että turvallisuushakuiset vapaa-ajan viettotavat jatkavat suosiotaan myös tulevana kesänä. Jos johonkin mennään, niin korkeintaan tuttuihin kohteisiin, kuten Rodokselle.

Lue lisää: Passijono on Tampereen poliisilaitoksella edelleen pitkä – toimi näin, jos tarvitset passia nopeasti: ”Kesä on yleensä ruuhkaisin aika”

Hämeenkyröläisen Pinsiön taimiston liikevaihto kasvoi ensimmäisenä koronavuonna 2020 yli 40 prosenttia. Puutarhuri odottaa tästäkin kesästä vilkasta.

Lue lisää: Yksi kuva räjäytti kysynnän – Suosittu taimisto Hämeenkyrössä teki hurjan tuloksen ensimmäisenä koronavuonna: kasvua peräti 826 prosenttia

Kuulun itsekin korona-aikana puutarhaan hurahtaneisiin. Kaupungissa syntyneenä ja kasvaneena en vielä pari vuotta sitten kunnolla edes tiennyt, mitä tarkoittaa perenna. Nyt ikkunalautani ovat täynnä esikasvatuksessa olevia kasveja.

Joka päivä tunnen syyllisyyttä sen suhteen, etten osallistu Ukrainan tilanteen ratkaisuun enempää. Että nautin ja iloitsen elämästä samaan aikaan, kun alle 2000 kilometrin päässä kodistani tapetaan siviilejä säälimättä.

Sodasta hyötyy aina joku, ja tavallisella ihmisellä on järkyttävän vähän valtaa vaikuttaa milloin ja miten se päättyy.

Jonkun tehtäväksi jää aina luoda, rakentaa, hoitaa ja siivota silloinkin, kun toinen rikkoo, raiskaa, tappaa ja tuhoaa.

Jatketaan siis hyvällä omatunnolla kaunista ja hiljaista vastarintaamme: koulitaan taimet, kasvatetaan auringonkukat ja joriinit, istutetaan omenapuu ja nautitaan siitä, että tärkeimmät asiat tässä maailmassa ovat pieniä ja ihan lähellä.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut