Tein harvinaisen muuttoliikkeen Tampereella – Kiinteistön­välittäjä ei ollut uskoa korviaan

Olen asunut sekä Itä- että Länsi-Tampereella. Tiedän, kumpi puoli on parempi, kirjoittaa Aamulehden uutispäällikkö Tatu Airo.

22.4. 7:00 | Päivitetty 22.4. 12:56

Aamulehti

Olin asuntonäytössä Länsi-Tampereella reilut neljä vuotta sitten. Kiinteistönvälittäjä kysyi, mistä päin olin perheineni muuttamassa. Vastasin, että Atalasta Itä-Tampereelta. Välittäjä ei ollut uskoa korviaan. Hänen mukaansa muuttaminen kaupungin toiselta laidalta toiselle on harvinaista, joidenkin mielestä jopa sopimatonta. Tyypillistä on, että etenkin paljasjalkainen tamperelainen asuu uskollisesti omalla puolellaan.

Lue lisää: Etsitkö kotia Tampereelta? Nämä asuinalueet tekevät vaikutuksen – Aamulehden suosittu juttusarja esittelee kaikki kaupunginosat

Meille muutto idästä länteen ei ollut identiteettikysymys, sillä perheessäni vain lapset ovat paljasjalkaisia, eikä heillä ollut vielä tähän muuttoon sanavaltaa.

Vuosien kokemuksesta tiedän, kumpi puoli on parempi Suomen suosituimmassa kaupungissa. Paljastan vastauksen kolumnin lopussa. Ensin vertaillaan.

Itä-Tampere on huomattavasti länsipuolta suurempi sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan, varsinkin jos raja vedetään kylmästi Tammerkoskeen.

Vaikka Särkänniemen uudistus aikanaan tasapainottaa tilannetta, keskustan painopiste on viimeistään kannen, tornitalojen ja Nokia-areenan myötä siirtynyt kohti itää.

Lue lisää: Särkänniemen suurten suunnitelmien asemakaava hyväksyttiin – valtuusto äänesti palauttamisesta

Idässä on kaikkea: raitiotielinjasto, yliopisto, yliopistollinen sairaala, trendikäs Kaleva ja nostalgiaa huokuva Kaukajärvi. Ehdoton helmi on kuitenkin Kaupista Niihaman kautta Atalaan jatkuva hiihtolatujen ja lenkkipolkujen verkosto. Sitä kaipaan henkilökohtaisesti eniten idästä.

En kaipaa kolkon ja epäviihtyisän Koilliskeskuksen miljöötä. Paljon autotietä ja kauppakeskusrakennuksia, vaatimatonta arkkitehtuuria. Onneksi tulevaisuuden suunnitelmissa Koilliskeskus uudistuu raitiotien myötä. Kehumista ei tosin ole lännen puolellakaan. Lielahdessa kauppaliikkeet ovat niin levällään, että liikkuminen on järkevää lähinnä henkilöautolla.

Länsi-Tampere saa onneksi sekin osansa kehityksestä. Raitiotie vedetään kohta uuden saaren kautta Lentävänniemeen. Hiedanrantaan rakentuu ehkä Suomen kiinnostavin kaupunginosa, jossa on jo merkkejä uudenlaisesta kaupunkikulttuurista historiallisessa ympäristössä. Rappioromanttinen Tesoma on uudistunut täysin, ja sieltä pääsee nyt lähijunalla keskustaan.

Lue lisää: Täysin uudenlainen kaupunginosa alkaa nyt rakentua näyttävälle paikalle Tampereella – Tällainen siitä tulee, video näyttää raitiotien tarkan reitin

Epilänharju ja Tohloppi ovat upeita ulkoilualueita, mutta hiihtoladuissa länsi häviää idälle. Kunnon hiihtoladut alkavat oikeastaan vasta Ylöjärven rajamailta.

Pispala ja Tahmela painavat vaakaa lännen puolelle. Poikkeuksellisen viehättävä asuinalue huokuu omalaatuista tunnelmaa ja näyttää upealta Kaarilan suunnasta katsottuna. Pyykkimettän puistosta avautuva maisema ratkaisee voiton lopullisesti Länsi-Tampereen eduksi.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Tällainen maisema avautuu Pyykkimettän puiston näköalapaikalta Pyhäjärvelle Länsi-Tampereella.

Korjaus 22.4.2022 klo 12.57: Korjattu Tohloppijärven kirjoitusasuksi Tohloppi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut