Ei niin pientä asiaa, ettei siitä voisi kirjoittaa juttua – Lapsiarjen pulmat unohtuvat niiden mentyä ohi, mutta siinä hetkessä ne voivat olla valtameren kokoisia

Itse olen kokenut lapsettomuuden suuren surun ja toisaalta potenut hirvittävän huonoa omaatuntoa pienistä arjen lapsiperheasioista, kuten pottailusta. Tärkeitä omassa valossaan kaikki – varsinkin siinä hetkessä, kun katkaisinta ei löydy, kirjoittajaa toimittaja Tuulia Kotakorpi.

15.4. 9:50

Aamulehti

Löysin vanhan takkini taskusta tutin ja hymähdin ääneen. Voi, kuinka paljon tuostakin vekottimesta kannoin huolta. Kahteen kertaan. Nyt tuttien vieminen oravavauvoille on vain hellyttävä muisto.

Pienten lasten kanssa elää usein kuplassa, johon näkee ulkopuolelta varsin huonosti, ellei satu olemaan ihan juuri siinä samassa kuplassa. Eri kupla ei yleensä auta, koska yhdestä kuplasta päästyään muisti kummasti pyyhkiytyy, eikä tuskailuaan saa enää edes kunnolla mieleen. Se on toisaalta myös lohdullista ja muistutus siitä, että kaikki päättyy aikanaan – niin yösyötöt kuin tahtoikäisen itkupotkuraivarit.

Kuplan puhjetessa osa tosin saa joitain kummallisia superäitivoimia, joiden avulla tietää ne ainoat oikeat keinot hoitaa tuo kupla: lasten tai vanhempien erilaisuudesta viis.

Punnittua tietoa ja toisaalta empaattisuutta tarvitaankin ohittamaan keskustelupalstojen mölinä. Vertaistuki voi parhaimmillaan auttaa jaksamaan.

Usein vanhemmat kokevat olevansa kuplassaan joko yksin tai väärässä – ja vähintäänkin tyhmiä. Tyhmiä kysymyksiä ei kuitenkaan ole. Sen osoittaa vaikkapa yksinkertaiselta kysymykseltä kuulostanut ”Tarvitseeko lapsi todella aurinkolasit?” Aika moni ne lapsensa nenälle sujauttaa jo rattaissa, joten asiantuntijan vastaus saattaa yllättää: Ei tarvitse. ”Jes! Edes yksi asia vähemmän olla huolissaan”, kommentoi ystäväni.

Lue lisää: Tarvitseeko lapsi todella aurinkolasit? Taysin Silmäkeskuksen erikoislääkäriltä yllättävä vastaus

Me haluamme Aamulehdessä pujahtaa erilaisiin kupliin lapsiperheiden arjessa – auttaa ja antaa vertaistukea. Kirjoitamme yhtä lailla elämän isoista asioista kuin arjen pienistä jutuista. Huumoria unohtamatta.

Itse olen kokenut lapsettomuuden suuren surun ja toisaalta potenut hirvittävän huonoa omaatuntoa pienistä arjen lapsiperheasioista, kuten pottailusta. Tärkeitä omassa valossaan kaikki – varsinkin siinä hetkessä, kun katkaisinta ei löydy

Lue lisää: ”Poltin rahaa hoitoihin 15 000 euroa, eikä vauvaa kuulunut” – 46-vuotias kahden pienen lapsen äiti kertoo, miten häntä syyllistettiin urakeskeiseksi nirppanokaksi ja kuinka uusi onni muutti kaiken

Lue lisää: Television Supernanny kertoo, miten tutista pääsee eroon – Näihin virheisiin ei kannatta sortua: ”Se on julma tapa”

Lue lisää: Jouduin päiväkodin pihalla ikävään tilanteeseen, joka sai lapset itkemään järkytyksestä – Jatkossa pukeudun isoon sadetakkiin ja kunnon rukkasiin

Haluaisimme kuulla, missä kuplassa te kamppailette tai nautiskelette elämästä juuri nyt. Millaisiin kysymyksiin etsitte vastauksia ja millaisia tarinoita haluaisitte lukea?

Itse olen kahden pienen pojan äiti, mutta Perhe-osion kirjoittajissa on niin alakoululaisten kuin teinien vanhempia. Eri ikävaiheet ovat lähellä arkeamme. Emmekä halua unohtaa parisuhdettakaan. Ottakaa rohkeasti ja matalalla kynnyksellä yhteyttä juttuaiheiden kanssa. Joku muukin on varmasti miettinyt samaa, jos sinäkin sitä pohdit. Jaetaan vanhemmuus yhdessä!

Aamulehden Perhe-jutut löydät osoitteesta aamulehti.fi/perhe.

Kirjoittaja on Aamulehden Perhe-jutuista vastaava toimittaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut