”Tervetuloa taas tälle Finnairin kiertolennolle!” – Näin taitava ammattilainen käänsi katastrofin voitoksi

Lomaviikon aikana kukaan ei enää valittanut vaivalloista tulomatkaa, vaan kiittelimme kilvan meidät turvallisesti perille tuonutta lentokapteenia, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Kati Kalliosaari.

8.4. 6:30

Aamulehti

Taitava asiakaspalvelun ammattilainen voi omalla käytöksellään kääntää katastrofin voitoksi. Siihen riittää oikea asenne, hyvä huumori ja pari taiten valittua sanaa.

Näin kävi lentomatkalla Helsingistä Madeiralle maaliskuun puolivälissä, kun kova tuuli esti laskeutumisen Funchalin kentälle. Finnairin kone, jossa matkustimme, käännytettiin varakentälle Teneriffalle. Tilanne yllätti lentoyhtiön ja matkanjärjestäjät, joten pitkä tovi kului kentällä epätietoisuuden vallitessa ennen kuin matkustajat poimittiin busseihin ja kuljetettiin yöksi hotelleihin. Tekstiviestillä tuli tieto, että lennon uusi arvioitu lähtöaika on seuraavana päivänä kello 12 ja bussi noutaisi matkustajat kentälle jo kello 7.30.

Seuraavana iltapäivänä me suomalaismatkustajat notkuimme edelleen Teneriffan kentällä. Matkantekoa oli takana jo yli vuorokausi, ja tunnelmat alkoivat kiristyä. Huonojalkaisille ikäihmisille ja lapsiperheille tilanne oli koettelevin.

Eniten kritiikkiä sai huono tiedotus ja ihmisten kuljettaminen tuntikausiksi kentälle turhan takia. Mielialoja laski myös tieto, että liikenne Madeiran kentällä näytti edelleen seisovan. Kello 14:n maissa tuli kuitenkin yllättäen kuulutus, että koneeseen nousu alkaa.

Koneessa lentokapteeni Timo Einola alkoi puhua. ”Tervetuloa taas tälle Finnairin kiertolennolle, jolla näkee useampia kohteita samalla rahalla.” Kapteeni kiitti matkustajia kärsivällisyydestä ja sanoi ymmärtävänsä, että matkasuunnitelmien venyminen aiheuttaa monenmoista harmia. ”Niin se aiheuttaa myös meille miehistön jäsenille. Stuertin kissalle on nyt tässä viimeksi etsitty hoitajaa. Itselläni piti tänään olla vapaapäivä, joka olisi kulunut imurin varressa eikä kotiväki oikein uskonut selitystä kovasta tuulesta.” Tässä vaiheessa matkustajien suupielet alkoivat jo sulaa hymyyn.

Kapteeni muistutti, että turvallisuus edellä mennään eikä meillä harmista huolimatta ollut mitään hätää. Osuva huomio tässä maailmantilanteessa. ”Sovitaanko nyt niin, että minä en enää kerro, mihin laskeudumme. Voitte sitten katsoa, mitä lentokentän katolla lukee.”

Kun kone tömähti Madeiran kentälle, matkustajat puhkesivat raikuviin aplodeihin. Niin noloilta kuin lomalentojen maahantulotaputukset joskus tuntuvatkin, nyt ne olivat paikallaan. Päivän aikana kentälle onnistui laskeutumaan Finnairin lisäksi vain kaksi muuta konetta, 99 lentoa peruttiin.

Kun matkustajat nousivat koneesta, kapteeni seisoi portaiden alapäässä toivottamassa vielä kaikille hyvää lomaa. Lomaviikon aikana kukaan ei enää valittanut vaivalloista tulomatkaa, vaan kiittelimme kilvan meidät turvallisesti perille tuonutta lentokapteenia.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut