Digisyke ja uutisahdistus hellittävät ihanasti tiistai-illan turvasatamassa

Tunnin aikamatkailu on ehtaa nostalgiaa, kaipuuta yksinkertaisempaan ja turvallisempaan aikaan, kirjoittaa toimittaja Raili Roth.

15.3. 7:00

Viime tiistaina löysin turvasataman sota- ja pandemiauutisten kuohuvan virran keskeltä. Mikä parasta, sinne voi palata tänään ja joka tiistai loppukeväälle saakka.

Iltayhdeksältä pääsee kotisohvalta aikamatkalle vuoteen 1978, kun Ylen kakkoskanavalla esitetään uusintana Tankki täyteen. Muistot lapsuuden televisioilloista tulvahtavat mieleen, kun Sylvi Salosen hahmo Emmi Vilén selaa lehteä nuhruisen huoltamobaarin tiskillä.

Paluu retrohuoltoasemalle Ylöjärven kirkonkylään elvyttää monella tapaa. 1970-luvun kuvat kirkonkylästä, baarin ruskea-oransseista kalusteista ja etenkin Sulon, Emmin ja kumppaneiden teryleeniasuista aiheuttavat väristyksiä.

Digisyke ja uutisahdistus hellittävät ihanasti Sulo Vilénin (Tauno Karvonen) astellessa sisään baariin liian pieni pipo päässään. Aika jähmettyy, kun Emmi kattaa Sulolle aterian pöytään supisuomalaisittain yli kuuden minuutin täydellisessä hiljaisuudessa.

Huoltoaseman yrittäjän elämä näyttää aika paljon yksinkertaisemmalta kuin sama homma tänään. Silti Ilmari Saarelaisen riipaisevan hauska Juhana Vilén ei muuta haluaisi kuin päästä pois suureen maailmaan.

Ei ole pelkoa, että tässä komediasarjassa tapahtuisi liikaa. Sarjan käsikirjoittajat Neil Hardwick ja Jussi Tuominen ottivat kaiken irti arjen pienistä asioista. Sitä tunteiden paloa, kun epävarman Juhanan katse liimaantuu hehkeään Ullaan (Tuire Salenius).

Tänään Sulolla pitää kiirettä, kun tv-tietojen mukaan ratkottavana on sekä rovastin mopon korjaus että Juhanan haaveet lähdöstä kaupunkiin. Tuskin maltan odottaa.

Yle yllättää nyt tiistaisin iloisesti tuplana. Huoltoaseman loskaiselta pihalta on ihmeen lyhyt matka 1980-luvulle ja Velipuolikuun absurdiin menoon. Nuorten ja notkeiden Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Kari Heiskasen oudot jutut jaksavat naurattaa yhä.

Velipuolikuun tahti on huoltoasemaan verrattuna hengästyttävä. Komea näyttelijäkaarti on lyhyissä sketseissä ja musiikkinumeroissa täyttä rautaa.

Heiskasen nääntynyt maratoonari tiivistää suomalaisuuden kirpaisevasti. Pirjo Bergströmin ja Eeva Litmasen pokerinaamoja ja kimaltavia 80-luvun glamourasuja katsellessa saa haukkoa henkeään.

Tämä tunnin aikamatkailu on ehtaa nostalgiaa, kaipuuta yksinkertaiseen ja turvalliseen aikaan.

Puolisoni muistaa, että Tankki täyteen -sarjan julkaisuvuosi saattoi olla suomettumisen huippuvuosi. Vuonna 1978 Neuvostoliitto ehdotti Suomelle yhteisiä sotaharjoituksia.

Kekkonen sai torjuttua itänaapurin aloitteen. Onneksi. Nyt ehdotus tuntuu käsittämättömältä.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut