Pikkuhiljaa suuri valhe alkaa painaa ja paino muuttuu sietämättömäksi – sen näkee Putinin kasvoista

Venäjän Putinille, Lavroville ja Nebenzjalle valehtelu on yhtä kevyttä kuin se on Yhdysvaltain ex-presidentille Donald Trumpille, joka ei edelleenkään tee mitään muuta kuin valehtelee vaalitappiostaan, kirjoittaa toimittaja Markus Määttänen.

9.3. 8:31

Hyvät herrat, välillä häpeän kuulumistani ihmislajiin ja tämä on yksi niistä hetkistä.

Äskeinen on sitaatti eversti Daxilta (Kirk Douglas) Kunnian polut -elokuvassa (1957), maailman viisaimmassa sotaelokuvassa.

Sitaatti on noussut mieleen viimeisen kahden viikon aikana päivittäin. Kaikkein eniten se rävähti sieluun, kun Vladimir Putin, Sergei Lavrov ja Vasili Alekseksevits Nebenzja avasivat suunsa.

Ensin Nebenzja, Venäjän YK-suurlähettiläs selittää Putinin hyökkäyksestä Ukrainaan YK:n yleiskokouksessa naama peruslukemilla, että ”Venäjän sotilaallinen erikoisoperaatio” estää kansanmurhaa Donbassin alueella. Sitten Lavrov, Venäjän ulkoministeri toistaa samaa valhetta videon välityksellä YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Päälle päätteeksi Venäjän presidentti Putin valehtelee valtionmediassaan, että Venäjä hyökkää Ukrainassa natseja, uusnatseja, huumeaddikteja ja ydinaseita havittelevia vastaan.

Nämä herrat ovat luopuneet ihmisyydestään kokonaan. Heille valehtelu on yhtä kevyttä kuin se on Yhdysvaltain ex-presidentille Donald Trumpille, joka ei edelleenkään tee mitään muuta kuin valehtelee vaalitappiostaan.

Suuren valheen voi ihmisyydestään luopunut ehkä kevyesti livauttaa suustaan. Sen toistelukaan ei aluksi valehtelijan hartioilla paljon paina. Tämä on kuitenkin harhaanjohtava tunne.

Pikkuhiljaa suuri valhe alkaakin painaa ja sen paino kasvaa sietämättömäksi. Tämän vuoksi Putinin kasvot ovat muuttuneet tv-ruudussa koko ajan kireämmiksi.

Venäjälle on palannut jo tuhansia Putinin hyökkäysjoukkojen kaatuneita sinkkiarkuissa. Tätä ei Putinkaan voinut olla kommentoimatta. Diktaattori kiirehti vakuuttamaan, että kaatuneiden venäläisten perheille annetaan suunnaton määrä ruplia. Sitä Putin ei maininnut, että ruplan arvo on romahtanut eikä suurellakaan määrällä ruplia pian saa oikein mitään.

Toinen Putinin hyökkäyksestä Ukrainaan mieleen tuleva sitaatti on Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisestä: Valheen ympärillä parveilevat näet ihmiset kuin kärpäset hunajakakun kimpussa ja sadunkertojan sanat tuoksuvat suitsutukselta hänen istuessaan karjanlannassa kadun kulmassa, mutta totuutta ihmiset pakenevat.

Onneksi Waltarin sitaatti ei pidä enää paikkaansa. Antaa toivoa, ettei Putinia, Lavrovia eikä Nebenzjaa usko kukaan, ei edes heidän oma kansansa. Venäläisillä on pitkä perinne totuuden näkemisestä valtionpropagandan takaa. Tämä tekee myös Putinin aseman lopulta kestämättömäksi Venäjällä ja silloin valta maassa vaihtuu.

Surullista on, että ennen kaatumistaan Putin tuhoaa vielä hirvittävän määrän ihmishenkiä. Tämä on sukupolvemme suuri tragedia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut