Ruotsalaisuuteen törmää kaikkialla, ja se ärsyttää – yllättävä suomalainen laji on maailmalla suosittu, mutta siitäkin länsinaapuri ottaa osansa

Miten voi olla mahdollista, että joka toinen ihminen kantaa maailmalla selässään ruotsalaista kettureppua, vaikka niissä on maailman epäergonomisimmat olkaimet, ihmettelee toimittaja Juho Korpela.

3.5. 5:30

Aamulehti

Sitä on tyrkyllä kaikkialla. Mihinkään et pääse sitä pakoon. Rakasta naapuriamme nimittäin.

Voit ostaa ruotsalaisen halpavaateketjun ryysyn mistä vain. Alusvaatteita komistaa ruotsalaisen tennispelaajan nimi ja luksusvaatemerkin logossa puhutaan ruotsalaisesta tiikeristä. Tiikeristä?!

Kauppoihin ajetaan ärsyttävän komeilla Volvoilla. Toki yhtiön omistaja löytyy nykyään Kiinasta, mutta eihän sitä kukaan tiedä. Tietäisivätköhän Uudenkaupungin autotehtaasta? Eivät varmaankaan.

Selässä kannetaan ruotsalaista kettureppua. Niissä on maailman epäergonomisimmat olkaimet. Mutta mitäpä sitä ei tekisi saadakseen omistaa ruotsalaista designia. Siinä on turha yrittää ylpeillä Marimekon kangaskassilla.

KUULOKKEISTA kuunnellaan ruotsalaisen musiikkipalvelun avulla aina yhtä trendikästä Abbaa. Kaikki maailman nuoret tietävät Aviciin, Zara Larssonin ja muut supersuositut ruotsalaisartistit. Ei siinä auta kehuskella sata vuotta vanhalla Sandstormilla tai sillä, että Sunrise Avenue on kuulemma suosittu Keski-Euroopassa. Kohta sekin lopettaa.

Koti sisustetaan ruotsalaisen tavaratalon huonekaluilla. Tämän tavaratalon varassa on myös suomalainen ruokavienti: Ruotsalaisten lihapullien, ruskeakastikkeen ja piparin lisäksi tavaratalon nurkasta löytyy yhtä laatua suomalaista suklaata. Torille!

RUOTSALAISUUTTA puskee esiin myös yllättävistä paikoista. Itävallassa, Tamperetta pienemmässä Salzburgissa, yliopisto tarjoaa kymmeniä liikuntakursseja. Yhden kurssin ohjaajiksi oli yliopistolla opiskellessani nimetty pahalta kuulostavat henkilöt: Jonsson ja Johansson.

Kyseessä oli innebandy- eli salibandyvuoro, jossa puolet puhui saksaa, puolet ruotsia. Olin ällistyttävä ilmestys, ensimmäinen suomalainen vuorolla koskaan. Eikä kukaan edes tiennyt, että Suomi oli silloin salibandyn hallitseva maailmanmestari. Eipä ole enää.

Toinenkin naapurimaa osaa: Mistä lähtien Norjan lippu on koristanut joka toisen muotitietoisen talvitakkia? Osa vaatteista on nimeltään Napapijri. Kun suomalainen sanakaan ei enää kelpaa.

ONKO maailmalla mitään, joka muistuttaisi matkaajaa Suomesta? Riemua pitää repiä siitä, kun huomaat kuppaisen kojun ikkunassa ikivanhan Nokian logon. Tai astut sattumalta kotimaiseen hissiin. Hip, hip, hurraa!

Yksi asia on kuitenkin ylitse muiden: suomalainen laji, jota miljoonat ihmiset harrastavat. Se ei ole pesäpallo, vaikka sitä palavasti toivoisimmekin.

Kyse on sauvakävelystä. Suuresta suomalaisesta keksinnöstä.

Ainut ongelma on se, että laji tunnetaan englanniksi nimellä Nordic walking, pohjoismainen kävely. Pisteet lajista menevät siis myös Ruotsille. Tietysti.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut