Kävin koronatestissä, mutta en ikinä saanut tietää tulosta – Lopulta puhelimeen kilahti hämmentävä tekstiviesti

Kävin koronatestissä Tampereen Nekalan näytteenottopisteessä, mutta testitulos jäi mysteeriksi. Kotitestini näytti positiivista, kirjoittaa Aamulehden uutispäällikkö Tatu Airo.

23.2. 6:00

Aamulehti

Kahden vuoden ajan onnistuin välttelemään koronavirusta, mutta viime viikolla se viimein minut saavutti. Työpäivän jälkeen päätäni särki. Tein kotitestin puolihuvikseni. Yllätyin todella, kun näyttöön piirtyi toinenkin viiva.

Ensin vähän järkytyin, mutta sitten hämmennyin. Yritin varata virallisen testiajan Omaolo-palvelun kautta, mutta en saanut sitä. Kävi ilmi, ettei minun kolmesti rokotettuna tarvitsisi mennä viralliseen testiin lainkaan. Soitin varmuuden vuoksi Tampereen terveyspalvelujen neuvontaan. Sieltä minulle annettiin lähete testiin samalle illalle.

Kävin testissä Tampereen Nekalan näytteenotossa ja jäin odottelemaan tulosta. Tekstiviestiä ei kuulunut eikä tulosta näkynyt Omakannassa, vaikka päiviä kului. Terveyspalvelujen neuvonnasta neuvottiin ensin odottamaan rauhassa ja sitten ottamaan yhteyttä Fimlabiin. Viisi päivää myöhemmin Fimlabista kerrottiin, ettei testiäni ole edes analysoitu. Lopulta sain viestin, jossa luki: ”CV19NhO Ei tehty”. Todennäköisesti testi oli kadonnut tai jäänyt muusta syystä analysoimatta.

Kysyin, tapahtuuko näin useinkin, mutta kuulemma ei. On inhimillistä, että kun otetaan tuhansia näytteitä, aina joku voi jäädä analysoimatta.

Lue lisää: Hanna-Mari Kariahon 7-henkinen perhe sairastui koronatautiin samaan aikaan: näin he selviävät arjesta – Yli 100 Aamulehden lukijaa kertoi kokemuksista viruksen kourissa

En siis saanut virallista vahvistusta tartunnalleni, mutta kotitestiin piirtyi hailakka viiva vielä seuraavinakin päivinä. Kotitestit eivät ole sataprosenttisen luotettavia, mutta antavat harvoin vääriä positiivisia tuloksia.

Päänsärky meni ohi, eikä muita oireita oikeastaan tullut pientä väsymystä lukuun ottamatta. Olin ilmoittanut testituloksestani heti työnantajalle sekä niille, jotka olin mahdollisesti altistanut. Olin etätöissä ja pysyttelin kotona.

Olen tietysti kiitollinen, että oireeni olivat niin olemattomat. On todennäköistä, että rokotteet suojasivat minua. Silti oloni on yhä hieman epäuskoinen.

Vaikka minua ensin harmitti, etten saanut virallista testitulosta, ymmärsin pian, ettei se lieväoireisella yleensä ole tarpeen. Tilanne on muuttunut ja testauksen merkitys vähentynyt. Aiemmin positiiviseksi testatut eristettiin ja tartuntoja jäljitettiin. Nyt omikron leviää kuin kulovalkea.

Lievästi oireilevan on syytä hakeutua viralliseen testiin vain, jos terveydenhuollon ammattilainen sitä suosittelee, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- tai potilastyössä, kuuluu ryhmään, jolle suositellaan nelosrokotusta, käy säännöllisesti sairaalahoidossa vakavan sairauden vuoksi tai on raskaana.

Suomessa on todettu jo yli 600 000 koronatartuntaa, mutta todellinen tartunnan saaneiden määrä on suurempi. Moni kohtaa viruksen tulevina viikkoina. Rajoituksia puretaan ja elämä vapautuu. Muistetaan, että vaikka osa ei edes huomaa tartuntaansa, osa voi yhä sairastua vakavasti.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut