Paljonko perheellinen ehtii tehdä päivässä? Kokeilin kolmen asian taktiikkaa

Jos ottaisi joka päivä tavoitteeksi vain kolme asiaa, olisi edes mahdollisuus onnistua ja tuntea tyytyväisyyttä, kirjoittaa toimittaja Tiina Ellilä.

15.1. 6:00

Miten ehtiä tehdä kaikki, mikä lapsiperheessä pitäisi tehdä? Tähän en ole vielä löytänyt vastausta.

Eräs sijoittaja kertoi päättävänsä aina kolme tärkeää asiaa, jotka hän aikoo sinä päivänä tehdä. Minusta suunnitelma kuulosti sopivan armolliselta. Kolme kuulostaa aika vähältä.

Päässäni pyörii jatkuvasti vähintään 10–20 asiaa, jotka pitäisi hoitaa heti. Välillä listaan tehtävät paperille, ja vedän yli ne, jotka olen jo ehtinyt tehdä. Yliviivauksia tulee yleensä aika vähän. Päivän mittaan lista myös kasvaa yhä uusilla eteen tulevilla tehtävillä, kuten varaosan tilaamisella rikkoontuneeseen vatkaimeen.

Teen listoja yleensä vain vapaa-ajalle. Työtehtävät listaan tavallisimmin päässäni aamuisin.

Tehtävien listaamisessa on se hyvä puoli, että kaikki mikrotyökin tulee näkyväksi. Esimerkiksi kuvien siirto puhelimesta tietokoneelle näyttää paperilla lyhyeltä, mutta tosi elämässä homma voi kestää tunteja.

KOKEILIN kolmen asian taktiikkaa joululomalla. Asetin yhden vapaapäivän tavoitteeksi uudella ompelukoneella puolaamisen opettelun, hypermarketissa käynnin ja Hämeenlinnassa uimahallissa käynnin perheen ja kaverin kanssa. Päälle tietysti ruoanlaitot, pyykinpesut ja muut lapsiperhetouhut.

Tavoite toteutui 2,5/3. Hypermarket osoittautui arkihommien päälle vapaapäivänäkin liian aikaavieväksi, mutta sen sijaan sain käytyä lasten kanssa rautakaupassa lyhyellä asialla. Kiva uimahallireissu toteutui, samoin puolauksen opettelu, jonka tosin aloitin vasta kello 22 jälkeen luomet lurpsallaan.

Jokainen tehty työ on pois kuormittamasta aivokapasiteettia. Siksi maksan esimerkiksi laskut yleensä heti.

NYT akuutilla pienten tehtävien listallani ovat esimerkiksi lasten luistinten teroitettavaksi vieminen, käytetyn jääkiekkokypärän haku toiselta puolen kaupunkia, kävely kavereiden kanssa, postipaketin haku marketista, käytettyjen luistelumonojen hankinta ja kotona kadoksissa olevien yksittäisen luistelumonon sekä perinteisen monon etsintä.

Siirrettyjen, mahdollisesti jopa unohdettavien asioiden listalla ovat esimerkiksi postimyyntituotteen palautus reklamaatioineen, auton kiireetön korjaus, tarpeettomien vaatteiden myynti tai lahjoitus ja sähkön sekä kotivakuutuksen kilpailutus.

Jos ottaisi joka päivä tavoitteeksi vain kolme asiaa, olisi edes mahdollisuus onnistua ja tuntea tyytyväisyyttä. Jos kolmen tehtävän tavoitetta jatkaisi päivittäin, ehkä oppisi asettamaan joka päivälle sopivan kokoiset tehtävät.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut