”Onko ketään, joka ei ole karanteenissa? Meiltä on juusto loppu”, kilahti viesti opiskelijan kännykkään - Kolumnit - Aamulehti

”Onko ketään, joka ei ole karanteenissa? Meiltä on juusto loppu”, kilahti viesti opiskelijan kännykkään

Ensimmäinen konkreettinen koronajoulu opetti esimerkiksi, ettei kotitesteihin uskalla sokeasti luottaa, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Aila Koskenniemi.

13.1. 7:00

Perheemme vietti konkreettisesti koronajoulua. Yksi perheenjäsenistämme nimittäin sairastui pahamaineiseen tautiin. Kokemuksesta kertyi paljon oppia.

Ensinnäkin kotitestin tulokseen ei kannata sokeasti luottaa.

Tyttären noin kymmenen hengen vaihto-opiskelijaporukka teki ahkerasti kotitestejä ennen kokoontumisiaan, koska ei halunnut perheilleen ulkomaantuliaisiksi koronaa. Mutta kuinkas sitten kävikään: negatiivisista kotitestituloksista huolimatta Suomessa paljastui, että kymmenestä kuusi oli saanut tartunnan sopivasti jouluksi.

Kotiin tullessaan jouluaaton aattona tyttären päätä särki ja kurkku oli käheä, joten hän teki vielä yhden kotitestin: tulos negatiivinen. Ennen sitä koko sakki oli käynyt Helsinki-Vantaan lentoasemalla koronatestissä, vaikka sitä ei heiltä tuolloin 23. joulukuuta vielä vaadittukaan. Säännökset tiukentuivat 28. joulukuuta, kun sisärajavalvonta palautettiin. Tyttären testin positiivinen tulosvastaus ponnahti kännykkään joulupäivän aamuna. Siihen mennessä oli jo noussut kuume ja yskä alkanut.

Yksi opetus oli, että koronaan voi tosiaan sairastua, vaikka olisi kahdesti rokotettu, kuten oli jokainen vaihto-opiskelijakin. Varovaisuudesta huolimatta tauti iski.

Tytär testattiin jouluaattona myös Tampereella, ja Pirkanmaan ohjeiden mukaan me muut kahdesti ja kolmesti rokotetut, oireettomat perheenjäsenet olisimme voineet liikkua vapaasti, käydä töissä ja koulussakin.

Onneksemme koimme myös sen, että samassakaan taloudessa asuvat eivät välttämättä sairastu. Meillä oli etuna, että aikuinen tytär halusi itse eristäytyä muusta perheestä, oleskeli eri kerroksessa sijaitsevassa huoneessaan, ruokaili eri huoneessa, käytti eri wc:tä, ei koskenut muihin kuin oman huoneensa pintoihin ja käytti maskia, kun olimme samassa huoneessa. Karua, mutta ainakin me muut selvisimme säikähdyksellä. Samassa tilanteessa jouluna olleella sukulaisperheellä ei ollut yhtä hyvä tuuri, heillä koko perhe sairastui.

Jos vielä puolisen vuotta sitten saatoimme sanoa, ettemme tunne ketään, joka olisi sairastanut koronan, nyt harva voi enää niin väittää. Tauti on levinnyt reipasta vauhtia koko maahan, ja yhä useammin kuulee rokotettujen saaneen tartunnan.

Uudenvuoden jälkeen toinen tytär sai opiskelupaikkakunnaltaan Rovaniemeltä viestin: ”Onko ketään, joka ei olisi karanteenissa? Meiltä on juusto loppu.”

Kun kymmenen päivän karanteeni veteli viimeisiään ja tytär siivosi huonettaan, hän löysi jouluaaton aaton iltana tekemänsä kotitestin. Nyt siinä näkyi toinen, hädin tuskin havaittava vaaleanpunainen viiva...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut