Kommentti: Edessä on tiukkojen rajoitusten viikot, eivätkä lapsetkaan säästy suluilta - Kolumnit - Aamulehti

Edessä on tiukkojen rajoitusten viikot, eivätkä lapsetkaan säästy suluilta – Krista Kiuru pudotti erittäin kovan rajoituspaketin perjantai-iltaan

Hallituksen koronaministerityöryhmä ei päättänyt perjantaisessa kokouksessaan etäkoulusta, mutta muuten edessä on kovia toimia.

7.1. 23:26

Aamulehti

”Tässä on erittäin pitkä lista näitä toimia”, sanoi peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Säätytalon edustalla Helsingissä myöhään perjantaina.

Ja näin todella on. Hallituksen koronaministeriryhmä ei perjantaisessa kokouksessaan tehnyt valtakunnallista suositusta etäkoulusta. Sen sijaan kokouksen tuloksena oli kova rajoituspaketti, jolla pyritään nyt rajoittamaan koronaviruksen leviämistä.

Kiuru listasi muun muassa seuraavat rajoitustoimet:

– Kaikille koululaisille kaksi kotitestiä viikossa.

– Koko luokka kerralla karanteenin tartuntatapauksen seurauksena.

– Myös lasten harrastukset tauolle tammikuuksi.

– Kaikki sisätilat kiinni.

– Kaikki ravintolat kiinni kello 18, ja ravintoloiden täyssulku selvitykseen.

– FFP2-maskit laajempaan käyttöön.

– Yksityistilaisuuksiin viiden perheen ulkopuolisen vieraan sääntö.

Viime kuukausina on pidetty tärkeänä, että lapset ja nuoret kärsisivät vallitsevasta tilanteesta mahdollisimman vähän. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että koulu jatkuu pääsääntöisesti, mutta kaikki muu pysähtyy.

Kun samaan aikaan tiedämme, että suurin osa sairaalahoitoon joutuvista on rokottamattomia aikuisia, onkin syytä kysyä, ovatko lapset ja nuoret jälleen kerran sijaiskärsijöitä.

Nyt odotetaan, miten hallituksen linjaukset muuttuvat käytännöksi. Esimerkiksi tilojen käyttöä säätelevät aluehallintovirastot.

Pirkanmaalle saatiin tuorein aluehallintoviraston rajoituspaketti vasta perjantaina iltapäivällä. Siinä esimerkiksi liikuntatilojen rajoitukset kevenivät hieman ja esimerkiksi kuntosalit saavat avata ovensa lauantaina. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tilanne jää hetkelliseksi.

Kiuru perusteli rajoitustoimia terveydenhuollon kantokyvyn turvaamisella.

”Jos nämä nykyvaltuudet eivät edes riitä, niin onko sitten edessä seuraavaksi poikkeusolot”, ministeri Kiuru totesi.

Jälleen kerran näyttää siltä, että hallitus pyrkii nostamaan kansakunnan kriisitietoisuutta. Lähiviikot näyttävät suunnan, toivoa sopii, että rajoitukset osoittavat tehonsa ja jäävät mahdollisimman lyhytaikaisiksi.

Kirjoittaja on uutisten toimituspäällikkö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut