Kolumni: Kun lenkkeilet kolme kilometriä päivässä, ehdit kiertää koko kaupungin vuodessa - Kolumnit - Aamulehti

Vuosi vaihtui, mutta liikunnan iloa ei löytynyt? Kun lenkkeilet kolme kilometriä päivässä, ehdit kiertää kaikki Tampereen kadut vuodessa

Tampereella on reilut tuhat kilometriä jalkakäytäviä. Kun katuja alkaa käydä läpi kartalla, huomaa nopeasti, että niistä yllättävän montaa ei ole koskaan tullut kulkeneeksi.

11.1. 7:18

Aamulehti

Ehkä vuodenvaihteessa tuli jälleen tehtyä liikunnallisia lupauksia uudelle vuodelle, mutta alkuvuonna liikunnan ilo ei löytynytkään. Jos näin kävi, ehdotan kokeilemaan kuntoilua tänä vuonna toisesta näkökulmasta.

Liikkumisen tavoitteeksi asetetaan usein parempi kunto, se, että jaksaa juosta puolen vuoden päästä puolimaratonin, tai se, että saavuttaa selviä muutoksia kehonkoostumuksessa. Joskus tavoitteissa pysyminen voi tuntua jatkuvalta ponnistelulta. Siitä kertoo esimerkiksi se, että joka vuosi kuntosalit täyttyvät kävijöistä tammikuun alussa, mutta kuun loppupuolella voi jo havaita selvää hiljenemistä.

Tänä vuonna tilanne on poikkeuksellinen, sillä vuoden ensimmäisinä päivinä salien ovet pysyivät Pirkanmaalla suljettuina koronarajoitusten takia. Kenties monen liikuntainnostus ei edes ehtinyt alkaa, koska harrastusmahdollisuuksia oli rajattu.

Seuraavalla yksinkertaisella ehdotuksella keräät vuodessa yli tuhat juoksu- tai kävelykilometriä – eikä sen edes tarvitse tuntua kuntoilulta, vaan voit suhtautua tavoitteeseen matkailuna kotikaupungissa.

Tampereella on hieman yli 740 kilometriä katuja ja yhteensä yli 1 100 kilometriä jalkakäytäviä sekä jalankulku- ja polkupyöräteitä, Tampereen kaupungilta kerrotaan.

Jos siis kävelee tai juoksee päivässä noin kolme kilometriä, ehtii lenkkeillä vuoden aikana kaikilla kaupungin väylillä, jotka on suunnattu jalankulkijoille. Tämä tarkoittaa hieman yli 20 kilometriä viikossa. Ja jos tuhat kilometriä tulee täyteen ennen aikojaan, reittejä voi laajentaa esimerkiksi puistoissa ja ulkoilualueilla kulkeville reiteille, jotka eivät sisälly tähän lukumäärään.

Korona-aikana harrastaminen on ajoittain ollut epävarmaa rajoitusten takia. Tämän tavoitteen jahtaamiseen rajoitukset tuskin osuvat. Juosta tai kävellä voi lähes missä vain ja milloin vain, eikä juoksuharrastuksen aloittamiseen tarvita juuri muuta kuin hyvät kengät ja ehkä hiukan epämukavuuden sietokykyä.

Äkkiseltään voisi ajatella tuntevansa kotikaupunkinsa läpikotaisin. Kun katuja alkaa käydä läpi kartalla, huomaa nopeasti, että niistä yllättävän montaa ei ole koskaan tullut kulkeneeksi.

Ainakin omat lenkkireittini vakiintuvat usein samoille alueille. Tosiasiassa Tampereella pääsee nauttimaan vaihtelevista maastoista: on maailman korkein soraharju, tiheästi rakennetun Pispalan sokkeloiset kadut ja vastapainona Teiskon maalaismaisemaa.

Loppuvuodesta saattaa huomata, että puolimaratonkunto tuli vahingossa sivutuotteena. Ja jos ei, ainakin ehti tehdä monta lähimatkaa kotikaupungissa ja luultavasti tuntee sen nyt paremmin kuin vuosi sitten.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut