Kolumni: Aluevaaleissa pitää puhua palveluista - Kolumnit - Aamulehti

Aluevaaleissa pitää puhua palveluista – Toivottavasti ei tyydytä pelkkien kylttien vaihtoon

Hyvinvointialueen kannattaa ajatella kokonaisuutta. Kaikki hyötyvät, kun apua tarjotaan ajoissa ja otetaan potilaan tilanne kerralla haltuun.

5.1. 7:00

Tähän asti sote-uudistus on näyttäytynyt poliittisena vääntönä, lakipykälien veivaamisena ja uuden hyvinvointialueen hallinnon rakentamisena. Nyt on aika puhua palveluista.

Tammikuun aluevaaleissa valittavat valtuutetut päättävät, minkälaiset sosiaali- ja terveyspalvelut me pirkanmaalaiset saamme. Toivottavasti ei tyydytä vain kylttien vaihtoon palvelupisteiden seinillä, vaan kehitetään aidosti parempia palveluita.

Pitkittyessään vaivat mutkistuvat ja niiden hoito tulee kalliiksi. Nopeaa hoitoon pääsyä onneksi kiritetään ihan lainsäädännön keinoin.

Lakiesityksen mukaan hoidontarpeen arviointi tulee tehdä yhden vuorokauden sisällä. Kiireettömään hoitoon pitäisi päästä viikossa nykyisen kolmen kuukauden sijaan. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Laskelmien mukaan se vaatisi Pirkanmaalla noin sata uutta terveyskeskuslääkäriä hoitajista nyt puhumattakaan.

Mahdoton yhtälö voidaan ratkaista toimivilla etäpalveluilla. Potilaan on turha raahautua vastaanotolle, jos asia hoituu puhelimessa tai videovastaanotolla. Korona-aika on osoittanut, että digipalvelut toimivat ja väestöstä valtaosa pystyy niitä käyttämään. Silloin pystytään myös palvelemaan kasvotusten heitä, joilla ei ole nettiä tai valmiuksia sen käyttämiseen.

Kun vastaanotolle tulee potilas, joka potee niskajumia, korkeaa verenpainetta ja unettomuutta, siinä ei yksi 20 minuutin aika riitä. Ihminen pitää kohdata kokonaisuutena ja ottaa hänen asiansa kerralla haltuun.

Yksi ratkaisu on moniammatillinen tiimi, johon kuuluvat hoitajan ja lääkärin lisäksi myös fysioterapeutti sekä mielenterveys- ja päihdehoitaja. Pienellä paikkakunnalla moniongelmaiselle asiakkaalle voidaan nimetä hoitovastaava. Taustalla voi olla myös toimeentulon ongelmia, joihin tarvitaan sosiaalipuolen ohjausta. Kun potilaasta otetaan koppi kerralla, voidaan hillitä myös kustannuksia. Pitkäaikais- ja monisairaat kerryttävät valtaosan soten kuluista.

Ikäihmisiä hoidetaan nykyään liian pitkään kotona olemattoman avun turvin. Kun vanhuksen vointi romahtaa, hänet kiidätetään ambulanssilla Acutaan ja ensiavun jälkeen hetkeksi sairaalan vuodeosastolle. Kun kunto hieman kohenee, vanhus palautetaan bumerangina takaisin kotiin odottamaan seuraavaa sairaalakäyntiä.

Hyvinvointialueen kannattaa ajatella kokonaisuutta. On edullisempaa tarjota kotiin riittävästi apua kuin jatkaa epäinhimillistä ambulanssirallia. Jos vanhus tarvitsee 3–4 kotihoidon käyntiä vuorokaudessa, kotihoito ei ehkä enää ole toimiva ratkaisu eikä säästä edes kustannuksia tehostettuun palveluasumiseen verrattuna.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut