Ostaisitko taiteilijalta älyllisen riitasoinnun? - Kolumnit - Aamulehti

Ostaisitko taiteilijalta älyllisen riitasoinnun?

Voisiko ajatella, että vaativat mikrobiologian osa-alueet ja niihin perustuvat pandemiaohjeet hankittaisiin virologiaan perehtyneiltä asiantuntijoilta?

28.12.2021 7:00

Suuresti arvostamani ystäväni kieltäytyi ennen koronarajoituksia kutsusta konserttiin, jossa esiintyi tunnettu suomalaisartisti.

Koska kieltäytyminen oli avarakatseiselle ja asioita seuraavalle ystävälleni epätyypillisen tunnevoittoista, arvasin, että kyse oli jostain muusta kuin musiikista.

Niin olikin. Ystäväni oli ärsyyntynyt artistin tavasta jaella Twitterissä huuhaa-väitteitä koronapandemiasta ja sen hoitamisesta.

Ymmärrän oikein hyvin ystäväni ajatuksia, vaikken yleisellä tasolla ihan täysin sisäistäkään niiden logiikkaa.

Tietenkin voidaan ajatella, että esiintyvät taiteilijat ovat suurempia mielipidevaikuttajia kuin monet muut, ja että heillä on siten suurempi vastuu myös julkisista ulostuloistaan.

Mutta onko järkevää tai kohtuullista vaatia taiteilijoilta asiantuntemusta ja erikoisosaamista missään muussa kuin taiteessa?

Eikö yksi ammatillinen erikoisala yhdelle ihmiselle ole riittävä?

Emmehän me tutki hammaslääkärien tai sähköasentajienkaan pään sisään ennen heidän palkkaamistaan. Jos haluamme kahdeksan ruokalajin fine dining -aterian, emme usko saavamme sitä rautakaupasta.

Voisiko ajatella, että vaativat mikrobiologian osa-alueet ja niihin perustuvat pandemiaohjeet hankittaisiin virologiaan perehtyneiltä asiantuntijoilta?

Taiteilijoiden tehtävänä olisi sitten hoitaa se osa-alue, missä näistä maallisista ja ahdistavista murheista voisi edes hetkellisesti mielikuvatasolla päästä eroon.

Erityisosaaminen ei tietenkään sovi sosiaaliseen mediaan, jossa jokainen on lähes taiteilija ja jokainen ihan jokaisen alan asiantuntija.

Kun vielä kuluttajina olemme oppineet hyödyntämään sitä ainoaa todellista vallan välinettä, joka kuluttajilla on: jaloilla äänestämistä, sota on valmis.

Olemme löytäneet älyllisille riitasoinnuillemme kohteen.

Kovin pitkä aika ei ole siitäkään, kun taiteilijoilta suorastaan edellytettiin jonkinlaista hulluutta.

Jo Aristotelesta ja Platonia puhuttanut hulluuden ja luovuuden välinen yhteys on niin kiintoisa, että sitä tutkitaan vieläkin.

Monenlaisia taiteilijoita maailman historiasta löytyykin: korvansa leikanneita, mielisairaaloihin päätyneitä, itsemurhan tehneitä, puolisonsa hakanneita, nuorina kuolleita ja päihteisiin langenneita.

Vakavista psykiatrisista sairauksista kärsineiden taiteilijoiden ja tieteilijöiden lista on pitkä.

He ovat ihmisiä, jotka ovat tehneet kenties pahaa itselleen ja läheisilleen, mutta ovat myös onnistuneet luomaan asioita, joiden avulla muilla on ollut hitusen helpompi sopeutua tähän harmaaseen taipaleeseen, jota ihmiselämäksi kutsutaan.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut