Valkopippuria, pyyhkeitä ja teräskattiloita – Mitä kaikkea tarvitaan lasten vatsataudista selviämiseen? - Kolumnit - Aamulehti

Valkopippuria, pyyhkeitä ja teräskattiloita – Mitä kaikkea tarvitaan lasten vatsataudista selviämiseen?

Juuri nyt vatsataudit kiertävät päiväkodeissa ja kouluissa. Toimittaja Tuulia Kotakorpi kokosi kolumnissaan kymmenen hyvää käytännön vinkkiä lapsiperheiden tautitupiin.

22.12.2021 7:11

Aamulehti

Päiväkodin seinällä on nyt jo neljättä viikkoa lappu ”Päiväkodissa vatsatautia”. Olemme hiippailleet ohi kuin varkain: jospa se ei huomaisi tulla meille! Turha luulo, kolmantena viikkona napsahti.

Muutamia yksittäisiä oksennuksia on toki lennellyt ennenkin, mutta tämä oli meidän lastemme ensimmäinen kunnon vatsatauti. Mieleeni nousi heti kauhukuvia, kuinka koko perhe yökkäilee yhtä aikaa, eikä kukaan voi tulla avuksi: kukapa nyt tartunnan haluaisi!

Työkaverin vinkistä popsin heti hätäpäissäni kokonaisia valkopippureita. Vanhan kansan mukaan ne estäisivät tautia tarttumasta minuun. Minähän seisoisin vaikka tiskiharjat kainalossa päälläni, jos se voisi estää syvästi kammoksuvani oksennustaudin. Valkopippurin toimivuudesta löytyy sentään jotain perusteluja, vaikkei sitäkään ole tieteellisesti todennettu. Valkopippuri lisää limaneritystä, joka taas vaikeuttaa viruksen tarttumista. Loogista.

Oli sitten kyse vastustuskyvystä tai valkopippureista, emme mieheni kanssa saaneet vatsatautia, vaikka itse sain molemmilta pojilta oksennukset myös päälleni.

Monta asiaa opin jo ensimmäisen vatsatautikierroksen myötä. Esimerkiksi sen, että puhtaiden pyykkien kori kannattaa pitää kaukana vessanpöntöstä ellei halua maksimoida muutenkin valtavaa pyykkimäärää.

Lue lisää: Odotatko lasta tai onko sinulla pieniä lapsia? – Näiden Aamulehden juttujen avulla saat apua arkeen

Kokemus opettaa, siksi neuvoja on hyvä kuunnella. Pyysinkin ystäviltä parhaita vinkkejä vastaisuuden varalle. Tällaisia sain:

1. Neuvo lapsia oksentamaan omaan peittoon. Se on helppo heittää pesukoneeseen, toisin kuin vaikkapa ne kaikki legot, barbit ja pehmolelut, joihin oksennus taatusti muuten osuu.

2. Edelliseen liittyen: siivoa ensimmäisten oireiden ilmaannuttua kaikki legot, barbit ja pehmolelut pois sängyn läheisyydestä.

3. Petaa lapsen sänkyyn ylimääräinen lakanakerros niin, että välissä on pyyhe. Yöllisen oksennuksen jäljet saa nopeasti siivottua, kun kuorii päällimmäiset kerrokset pois.

4. Pienimmille potilaille voi laittaa kaulaan muovisen ruokalapun, jossa on kouru. Ainakin osa oksennuksesta saattaa jäädä kouruun.

5. Pese vessa heti ensimmäisten oireiden ilmaantuessa. On mukavampi halailla puhdasta pönttöä.

6. Levitä lapsille yöksi makuualusta kylpyhuoneen lattialle. Kylppärin lattia on helppo siivota ja lapset luulevat olevansa retkellä.

7. Osta useita isoja teräskattiloita oksennusastioiksi. Sellaisen saa hyvin puhtaaksi toisin kuin muovisen astian, ja se pysyy hyvin pystyssä. Ne käyvät kätevästi myös ruuanlaittoon.

8. Matot kannattaa kääriä sivuun ja sohva vuorata pyyhkeillä. Pyyhe pitää oksennusta paremmin kuin yksikään lakana.

9. Ajattele positiivisesti: vatsatauti on lasten taudeista sieltä kivoimmasta päästä: se menee nopeasti ohi, eikä tule ikäviä jälkitauteja.

10. Ja lopuksi muistetaan, ettei anneta ikävää lahjaa kenellekään: viimeisestä oksennuksesta pitäisi kulua 48 tuntia ennen kuin tavataan muita ihmisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut