Kolumni: Koulukiusattujen lasten hevoskurssi menestys Tampereella - Kolumnit - Aamulehti

Kiusattu tyttö rohkaistui tallilla – hevoset ja vertaisryhmä saivat ihmeitä aikaan

Koulukiusattujen lasten hevoskursseja päätettiin jatkaa Tampereella. Yksi kokeiluun osallistuja oli 11-vuotias, joka sai selkänsä kääntäneiltä koulutovereilta kammottavaa vihapostia, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Marjaana Karhunkorpi.

31.12.2021 7:00

Aamulehti

Aamulehti kertoi marraskuun alussa Tampereella alkavasta koulukiusattujen lasten ilmaisesta hevoskurssista, jolle osallistui 7–14-vuotiaita tyttöjä ja poikia Tampereen seudulta. Kokeilu osoittautui menestykseksi. Hiljaisten, arkojen koululaisten mieliala ja itsetunto kohentuivat mukavissa hevoshommissa. Tuntui hyvältä touhuta turvallisessa ryhmässä. Ei tarvinnut jännittää, mitä muut sanovat tai ajattelevat. Vaikka isot eläimet aluksi pelottivat, uskaltautuivat kaikki lopulta hevosen selkään. Sitä riemun määrää.

Tampereen Ratsastusseura ry ja Niihama Riding oy ovat päättäneet jatkaa toimintaa. Seuraava kurssi alkaa tammikuussa. Ratsastusseuran hallituksen puheenjohtaja Anna-Maija Nummi suunnittelee, että kiusattujen lasten ryhmät pyörisivät vastedes ympäri vuoden. Toiminnan tukijaksi on saatu kaksi yritystä, mutta lisää toki mahtuu.

Lue lisää: Tamperelaistallilla alkaa uudenlainen ryhmätoiminta koulukiusatuille lapsille: ”Hevonen hyväksyy jokaisen juuri sellaisena kuin hän on”

Hyvä ratsastusväki, hyvä hevoset ja hyvä se pienen tytön äiti, jonka pyynnöstä kaikki alkoi! Jokainen pienikin teko kiusattujen lasten auttamiseksi on tärkeä tässä katalassa maailmassa, jossa pahan puhuminen, selän kääntäminen ja jopa väkivalta ovat arkipäivää.

Kyseistä tyttöä kiusattiin koulussa niin ankarasti, että äiti joutui ottamaan hänet kotikouluun. Mitä muuta voi tehdä, kun koko luokka lakkasi puhumasta silmätikuksi otetulle lapselle ja jätti hänet ulkopuolelle jopa oppituntien ryhmätöissä? Koulutoverit ilkkuivat sydäntä särkevästi, ettei tyttö ansaitse yhtään ystävää.

Syrjimisen lisäksi 11-vuotiaasta leviteltiin ikäviä valheita. Äidin mukaan tyttöä uhkailtiin, ja hän sai kammottavaa vihapostia. Koulussa lasta pahoinpideltiin vahingon varjolla.

Äidin mielestä koulu pesi kätensä täysin. Hän kertoo, että kiusaamista vähäteltiin tai se kiellettiin kokonaan. Opettaja mitätöi lapsen kokemuksen, eikä kyennyt ratkaisemaan tilannetta millään tavalla.

Kiusaaminen on vaikuttanut tytön elämään niin paljon, että palasia joudutaan äidin mukaan keräilemään vielä vuosien ajan. Hyvin onnistunut hevoskurssi nousi tällaisessa tilanteessa suureen arvoon.

Tyttö sai kurssilla vertaistukea ja rohkaistui puhumaan ryhmän toisille lapsille. Kahden tytön kanssa kemiat kohtasivat niin kivasti, että orastavaa ystävyyttä on nyt ilmassa.

Hevosen hyvää tekevät vaikutukset tulivat kirkkaasti esiin. Hevosen lähellä jokainen voi olla juuri sellainen kuin on. Eläin ei ilku, eikä arvostele, vaan antautuu harjattavaksi silloinkin, kun toisella on huono päivä. Tyttö oppi toimimaan niin luontevasti hevosten kanssa, että onnistumisen ja ilon hetkiä antava harrastus jatkuu.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut