Kolumni: Nokia-areenan kulmilta puuttuu Tampereella yksi asia - Kolumnit - Aamulehti

Tampereen Nokia-areenan kulmilta puuttuu yksi keskeinen asia

Kolea Kalevantie ottaa Nokia-areenalta lähtevän vastaan ja tunnelma latistuu pian. Ollakseen kokonaisuus, alue tarvitsee toisen kannen taloineen, kirjoittaa toimittaja Jaana Leena Kerola.

23.12.2021 7:00

Aamulehti

On huikeata matkata Tampereella jääkiekko-otteluun Nokia-areenan keskeisen sijainnin vuoksi. Jo ottelun ensimmäisen erän aikana olen valmis vannomaan myös areenan katsojaystävällisyyden nimiin. Yksi asia jää kulmilla silti harmittamaan.

Saavun paikalle myös uuden areenan vuoksi, mutta ennen kaikkea jääkiekon. Näkökulma on istutettu syvälle arjessani. Kiekkoa pelaavan lapseni matkassa katse on siirtynyt seurauskollisuudesta lajin yksityiskohtiin.

Saapuessani areenan luo näen edessäni puolenkymmentä jonoa, joissa on kussakin kymmenkunta ihmistä. Koronapassin tarkastus, turvatarkastus ja automaatin tekemä lipuntarkastus sujuvat niin hyvin, että pian nousen portaat toiseen kerrokseen.

Areena näyttää käytäviltään aika samalta kuin areenat, joissa olen käynyt otteluissa Suomessa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa katsomassa jääkiekko-otteluita.

KULJEN kaartavaa käytävää pitkin oman katsomolohkoni lähelle.

Huomaan tarkkailevani muita ihmisiä keskimääräistä enemmän rokotuksista ja maskeista huolimatta, sillä tilaisuus on vuoden juoksussa vasta toinen väkirikas tapahtuma, johon osallistun.

Osa väestä tekee pitkää kierrosta areenan ympäri, mutta varsinaista tungosta ei synny.

Katsomolohkon tuntumassa on vessa, jossa asioin kaksi kertaa jonottamatta. Juoma- ja ruokapisteiden edessä jono etenee nopeasti, ja virvokkeet voi nauttia pienen pöydän ääressä seisten ja turvavälein.

Istahdan paikalleni A2 vasen, rivi 16, paikka 1. Kaarteesta katsellen 13 000 katsojaa vetävä areena ei tunnu puolityhjältä, vaikka meitä on paikalla noin 6 000, sillä päädyssä sijaitseva fanijoukko pitää tunnelman korkealla läpi ottelun.

Parasta on hyvä näkyvyys jäälle kohtuuhintaiselta istumapaikalta. Pelistä saa hyvän kokonaiskäsityksen kurkottelematta.

Näen hyvin myös molempien joukkueiden maalivahdit, mikä tuo plussaa. Maalivahdin äitinä seuraan tarkkaan, mikä on veskareilla päivän liike- ja torjuntaherkkyys.

POISTUESSANI areenasta reitilleni osuu muutama ulos kiirehtivä ihminen. Kukaan meistä ei kaarra tarjolla oleviin oheisiloihin.

Pian alkaa harmittaa, sillä katsojiin ottelun aikana latautunut energia kohtaa ulkona vain kolean Kalevantien. Illan kruunaavaa yhteistä kokemusta ei synny, kuten aiemmin Hakametsän jäähallin ruuhkaisessa pihassa.

En kaipaa silti sinne, vaan katse kääntyy Kalevantien toiselle puolelle.

Ymmärrän, että ollakseen kokonaisuus, alue tarvitsee toisen kannen taloineen. Tampere on osoittanut viime vuosina, että se ei ole mahdoton tavoite.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Lue lisää: Vielä kerran perjantai-illan tunnelmaa: tältä Nokia-areenan ensimmäinen tulikoe näytti kameran linssin läpi

Lue lisää: Nokia-areena ällistytti ja hurmasi, katso historialliset kuvat – ”Kuka muu muka kuin Tampere olisi saanut tällaista aikaan?”

Lue lisää: 13 000 katsojaa nautti Nokia-areenan toisesta illasta – Olitko paikalla? Katso kuvagalleria ikimuistoisesta paikallistaistosta

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut