Kolumni: Vaalikoneen merkitys korostuu aluevaaleissa - Kolumnit - Aamulehti

Vaalikoneen merkitys korostuu aluevaaleissa – Näistä syistä sitä kannattaa nyt käyttää

16.12.2021 6:00

Aamulehti

Aamulehden vaalikone julkaistiin tänään aamulla. Pääset käyttämään vaalikonetta osoitteessa aamulehti.fi/vaalikone.

Aluevaalien ennakkoäänestykseen on aikaa enää alle kuukausi. Äänestysprosentin on ennakoitu jäävän matalaksi, mutta toivottavasti näin ei käy.

Sote-uudistuksessa muodostuu uusi hallinnon taso, hyvinvointialueen valtuusto, johon aluevaaleissa valitaan päättäjät. Mielikuva aluevaaleista voi olla byrokraattinen. Tosiasiassa kyse on käytännönläheisestä asiasta, kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista. Jokaisella meistä on niistä kokemusta. Jokainen niitä ainakin joskus tarvitsee. Aluevaltuutetut päättävät, miten nämä palvelut esimerkiksi Pirkanmaalla jatkossa järjestetään.

Vaalikoneiden merkitys korostuu ensimmäisissä aluevaaleissa. Vaalikone kertoo äänestäjälle, millaisista teemoista vaaleissa on kyse. Käyttämällä vaalikonetta voit selvittää, keillä ehdokkailla on kanssasi samanlaiset arvot, mielipiteet ja näkemykset.

Vaalikoneet vaikuttavat merkittävästi äänestyspäätöksiin ja toivottavasti myös äänestysaktiivisuuteen. Etenkin nuoret äänestäjät löytävät ehdokkaansa usein vaalikoneesta.

Vaalikoneen kysymykset on laadittu niin, että erot ehdokkaiden ja puolueiden näkemyksissä tulevat selkeästi esiin. Ehdokkailla on myös mahdollisuus perustella vastauksiaan.

Vaikka tietäisitkin jo, ketä aiot vaaleissa äänestää, kannattaa käydä vaalikoneesta varmistamassa, että ehdokkaan näkemykset kuulostavat järkeviltä.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut