Anita Simolan kolumni Aamulehdessä - Kolumnit - Aamulehti

Sinua seurataan kärkipoliitikko, koita kestää

Lautakasoja, uuniperunoita. Mainospipoja, tikkatauluja ja yökerhoja. Pääministeri on jatkuvasti luupin alla. Get over it.

15.12.2021 7:00

Aamulehti

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) kohu yökerhoillasta on kestänyt reilun viikon. Osaa vatvominen kyllästyttää, kun taas osa odottaa, milloin maailmalta luetaan uusia twiittauksia Marinin juhlimisesta koronavirukselle altistuneena.

Pääministerin ohella ihan lankulle eivät osuneet puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) eikä elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) askeleet. Edellinen osallistui keskustanuorten juhlaan ja toinen salibandy-otteluun.

Voivottelun keskellä on muistettava, että pääministerit ovat pysytelleet otsikoissa henkilökohtaisen elämänsä tempauksista usein ennenkin. Tosin nyt harha-askeleet olivat vakavampia, sillä kyse oli omasta ja kanssaihmisten terveydestä. Poliitikkojen odotetaan tekevän niin kuin he opettavat.

PÄÄMINISTERIN elämää seurataan tarkalla sihdillä, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Sosiaalinen media on tehnyt tästä helppoa; valokuvat ja videopätkät leviävät hetkessä.

Matti Vanhanen (kesk.) joutui myllytykseen, kun hän seurusteli Susan Ruususen kanssa. Pääministerin morsian -kirja uuniperunoineen ja suhteen yksityiskohtineen vei käräjille. Monet muistavat myös jupakan lautakasasta.

Kun kokoomuksen Alexander Stubb peri pääministeriyden Jyrki Kataiselta (kok.), niin alku näytti ruusuiselta. Mutta pian Stubbia alettiin kutsua politiikan traagiseksi sankariksi. Heiluminen tikkatauluna oli liikaa.

Katainen nautti aluksi puhtoisesta toivevävy -imagostaan, mutta lommonpoikanen löytyy vuodelta 2012, kun hän juhli Sauli Niinistön valintaa presidentiksi. Katainen kaatui vaaliyönä ja iski päänsä kukkaruukkuun liukkaalla pihallaan. Tapaturma vaatii tikkejä.

Keskustan Juha Sipilän alku pääministerinä oli sähäkkä, mutta hallituskausi teki tutut kepposensa. Suosio laski. Kohut liittyivät perheen yritysyhteyksiin. Pisteenä iin päällä oli esiintyminen Terrafame-pipossa.

Kun Jutta Urpilainen (sd.) nousi valtiovarainministeriksi, niin hän esiintyi glamour-kissana verkkosukissa iltapäivälehdessä. Kuvista nousi valtava kohu. Kun Antti Rinne (sd.) peittosi hänet puheenjohtajakisassa, Urpilainen muistutti Rinnettä, ettei tämä erehtyisi esiintymään verkkosukissa.

Rinteen henkilökohtaisesta elämästä ei löydy kupruja. Mieleen ovat jääneet lähinnä nuori vaimo ja pekonipasta. Rinteen eron syy pääministerin tehtävästä oli poliittinen, eli keskustan luottamuspula.

ON SELVÄÄ, että kärkipoliitikkojen syynääminen jatkuu niin kauan, kun he ovat vallan kahvassa. Marin twiittasi aikoinaan, että ”kyllä, naiset johtavat hallitusta”. ”Get over it”, eli yrittäkää kestää, hän lisäsi. Tämän neuvon poliitikot voisivat sisäistää itsekin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut