Kolumni: Vanhat miehet määräävät, nuorukaiset tappavat - Kolumnit - Aamulehti

Ydinase ja sotavoima ovat surkimusvaltion ainoat keinot teeskennellä supervaltaa – Putin on mieluummin pelätty kuin ihailtu

Vanhat miehet määräävät, nuorukaiset tappavat ja kuolevat sankareina.

12.12.2021 6:30

Itsenäisyyspäivän rituaaleihin kuuluu Tuntemattoman sotilaan esittäminen televisiossa. Nykyisin katsojalle on tarjolla kaksi versiota.

Aku Louhimiehen ohjaama elokuva on modernimpi, mutta Edvin Laineen Tuntematon ehti jättää pysyviä muistijälkiä.

Louhimiehen teos on elokuvana parempi, mutta Laineen versio kuuluu silti elämääni.

Äitini kuolinhetkellä sairaalan käytävältä kantautui huoneeseen taistelun melske. Jaloillaan pysyvät potilaat siellä katsoivat tv:stä Laineen Tuntematonta. Oli 6.12.

Hyväksyn sen, että itsenäisyyttämme yhä juhlistetaan sotaisin menoin. On syytä muistaa edes kerran vuodessa, mitä itsenäisyys on kansalta vaatinut.

Talvisota 1939–40 oli vapaussota kiistattomammin kuin veljessota 1918. Hitlerin kanssa liittoutunut Stalin määräsi puna-armeijansa valloittamaan Suomen.

Tuntemattoman sotilaan kuvaama jatkosota 1941–44 taas oli talvisodan seuraus.

Laineen Tuntemattomassa häiritsee teatraalisen näyttelemisen lisäksi se, että näyttelijät ovat aivan liian vanhoja rooleihinsa. Jokaisen kunnan sankarihaudoilla voi tarkistaa, minkä ikäisiä henkensä uhranneet olivat todellisuudessa. Tyypillinen sankarivainaja oli setäni tavoin 21-vuotias.

Kun suurpolitiikan sapeleja taas kerran kalistellaan, asiantuntijat puhuvat karttojen äärellä joukoista ja joukkojen määrästä. Sana "joukot" pitäisi kieltää, koska se piilottaa ihmiset verettömän nimityksen alle.

Todellisuudessa "joukot" koostuvat nuorukaisista, jotka ovat hädin tuskin ehtineet maistaa aikuisen miehen elämää. Vanhat miehet komentavat näitä nuorukaisia tuhoamaan heille osoitettujen ihmisten elämät ja uhraamaan omansa.

Ei tästä voi puhua mainitsematta Vladimir Putinia, joka 2005 julisti, että Neuvostoliiton hajoaminen oli 1900-luvun suurin geopoliittinen katastrofi. Naapurien silmin suurin katastrofi on Venäjä valtiomuodostaan riippumatta.

Venäjä ei halua olla sellainen mahtimaa, jota muu maailma ihailee ja jäljittelee. Oikeusvaltio, demokratia ja talouden uudistukset eivät kelpaa Putinille, koska ne kaataisivat Venäjän nykyisen vallan.

Siksi Putin on mieluummin pelätty kuin ihailtu.

Ydinase ja sotavoima ovat surkimusvaltion ainoat keinot teeskennellä supervaltaa.

Kari Huoviala

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut